skip to Main Content
Menu
5 Tips Voor Een Goed En Fijn Gesprek

5 tips voor een goed en fijn gesprek

Niet iedereen maakt even makkelijk contact. Sommige mensen hebben daar meer moeite mee dan anderen. Omdat ze van nature stil en verlegen zijn, zich prettiger voelen als toeschouwer of omdat ze liever in de tv of een boek duiken. Anderen willen het graag over meer hebben dan het werk, de kinderen en de vakantie. Om een goed gesprek op gang te helpen heb ik 5 tips voor je.

1 Stel een verrassende vraag

Als je het eens over wat anders wilt hebben dan over het werk en de kinderen, heb ik een paar leuke vragen voor je om het gesprek een andere wending te geven. Wie weet waar het gesprek heen gaat en wat je te weten komt over de ander. Kies een vraag en probeer het eens uit.

  • Wees nieuwsgierigWaar gaan jouw ogen van stralen? Wat is jouw passie?
  • Wie of wat inspireert je?
  • Wie is voor jou een voorbeeld en waarom?
  • Waarvoor ben je dankbaar?
  • Waar ben je trots op?
  • Welke dromen wil je waarmaken?
  • Waar wil je op terug kijken aan het eind van je leven?

2 Laat zien dat je met je aandacht bij de ander bent

Het is niet altijd makkelijk om in gezelschap met je aandacht bij je gesprekspartner te blijven. We zijn bang om dingen te missen en willen altijd overal bij betrokken zijn. Je smartphone geeft een melding die je wilt checken. We horen of zien iets om ons heen waar we nieuwsgierig naar worden. Allemaal dingen waardoor we zijn snel afgeleid zijn van het gesprek waar we eigenlijk mee bezig zijn.

Maak oogcontact: door de ander aan te kijken, laat je zien dat je erbij bent met je aandacht. Je geef daarmee ook aan dat jullie gesprek voor jou belangrijk is. Met een open lichaamshouding, een glimlach en een vriendelijke toon nodig je de ander uit om samen in gesprek te gaan.

3 Actief luisteren

Met actief luisteren moedig je de ander aan om zijn verhaal te doen. Als je actief luistert, probeer je niet alleen de woorden die de ander zegt goed te horen. Maar belangrijker nog, je probeert om de hele boodschap goed te begrijpen. Geef signalen of te laten zien dat je luistert. Je kan knikken of oke zeggen. Zelf met alleen maar “hm hm” geeft je al luistersignalen af. Je maakt op deze manier aan de ander duidelijk dat je volgt wat er verteld wordt en interesse hebt in de ander. Door kort in je eigen woorden samen te vatten of te herhalen wat de ander zegt, laat je merken dat je begrijpt wat de ander zegt. Of dat je het juist niet goed begrepen hebt en gaat die ander vanzelf aanvullen en meer uitleg geven.

stel open vragen4 Stel open vragen en vraag door

Open vragen nodigen uit om te vertellen. Het zijn vragen waar geen ja of nee antwoorden op mogelijk zijn. Het zijn vragen die beginnen met wie, wat, waar, wanneer, welke, waarom en hoe.  Met deze vragen nodig je de ander uit om te praten over wat er in hem of haar leeft. Stap niet meteen over naar een andere onderwerp, maar vraag eens door. Wat bedoelt de ander precies met zijn antwoord? Gebruik je natuurlijke nieuwsgierigheid en laat de vragen maar spontaan in je opkomen.

Wees niet bang voor momenten van stilte als je luistert. Dit zijn momenten waarin de ander de tijd heeft om na te denken over wat hij wil zeggen op jouw vraag of om juist terug te kijken op wat er is gezegd.

5 Laat de ander uitpraten

Als je iets niet begrijpt, wacht dan tot iemand uitgepraat is voordat je verdere vragen gaat stellen. Ga niet alvast een antwoord bedenken terwijl de ander nog aan het woord is. Houdt je aandacht bij de ander en luister. Neem het gesprek niet meteen over door jouw ervaring en verhaal te gaan vertellen, jouw tijd om te praten komt vanzelf. Geef de ander de ruimte om verder te vertellen en moedig dat juist aan met door open vragen te stellen en actief te luisteren.

Ik wens je mooie en boeiende gesprekken toe. Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achter laat. Wil jij graag aan de slag met het versterken van jouw communicatie? Kijk dan eens bij de training Effectief Communiceren. In 1 dag leer je wat je kunt doen voor meer onderling begrip en minder miscommunicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top