skip to Main Content
Menu
Hoe Kan Ik Beter Weten Wat Ik Wil?

Hoe kan ik beter weten wat ik wil?

Assertief zijn klinkt leuk, maar hoe kan ik beter weten wat ik wil of niet wil? Hoe herken ik dat gevoel en WAAROM wil ik toch wel of niet iets doen? Goede vragen, maar ook hele lastige vragen. Voordat je assertiever kunt handelen, is het echter wel nodig om te weten hoe je ergens in staat.

Onvermogen om te kiezen

Soms bemerk ik bij mezelf een onrust, als er iets aan me wordt gevraagd. Maar het is een vaag gevoel en vaak ook nog redelijk klein. Ik vind het lastig om Ja te zeggen, maar Nee zeggen lukt me ook niet goed. Ik weet dat er iets is, maar heb totaal niet duidelijk wat er is. Wat wel duidelijk is, is mijn getwijfel en onvermogen om te kiezen. Constant ga ik  heen en weer tussen Ja en Nee.

Onrust als signaal

Vaak is mijn onrust een weerstand tegen iets. Waartegen precies en waarom is me vaak niet duidelijk. Als het voor mij niet duidelijk is, is het erg moeilijk om krachtig Nee te zeggen tegen de ander. Mijn Nee komt er maar twijfelachtig uit en dat biedt ruimte voor de ander om aan te dringen en mij over te halen. Het is lastig om stevig in mijn schoenen te staan en bij mijn beslissing te blijven.

Slachtoffer

Het voelen van weerstand bij een vraag, maar geen idee hebben waarom dat zo is, maakt dat ik smoesjes ga verzinnen of mensen ga vermijden. Ik kan heel goed invullen waarom het voor de ander eigenlijk geen goed idee is. Of ik relativeer mijn weerstand weg. Gek van mezelf kan ik worden, omdat ik maar geen duidelijke en blijvende keuze kan maken. Uiteindelijk doe ik vaak wat er aan me gevraagd wordt. Met flinke tegenzin en weerstand en stiekem boos op de ander omdat ik mij gedwongen voel.

Beter weten wat ik wilimage-2016-02-24

Het helpt mij enorm als ik duidelijk heb waarom ik weerstand voel en iets niet wil. Ik begrijp mezelf een stuk beter en kan dan een goed onderbouwde keuze maken. Ik kan mijn Nee veel krachtiger brengen of het gesprek met de ander aan gaan om te kijken of er iets mogelijk is dat aansluit bij mijn wensen. Een mooie methode om erachter te komen waarom ik iets niet wil en wat ik dan wel wil, is mezelf 5 x Waarom vragen.

5 x Waarom

Een goed voorbeeld hiervan is dat een tijdje geleden een vriendin vroeg of ik zin had om met haar te gaan stappen. Ik vind een avondje stappen erg leuk, maar toch was ik niet zo enthousiast om met haar te gaan stappen. Ik gaf een ontwijkend antwoord en gaf aan er later op terug te zullen komen. Eenmaal thuis bleef het me maar bezighouden. Ik switchte van een ja naar een nee en weer terug. Met beide antwoorden was ik maar niet tevreden. Ik heb mezelf toen de waarom-vragen gesteld.

  • Waarom wil ik niet met mijn vriendin stappen?  Omdat ik niet in een kroeg wil staan te kletsen.
  • Waarom wil ik niet in een kroeg staan te kletsen? Ik vind het lastig om mensen te verstaan en het kost me veel energie. Ik ga liever dansen.
  • Waarom ga ik liever dansen? Ik vind het heerlijk om helemaal op te gaan in de muziek.
  • Waarom wil ik niet met mijn vriendin gaan dansen? Omdat ik bang ben dat zij veel wil kletsen,
  • Waarom ben ik bang dat zij veel wil kletsen? Omdat ik wil dansen en me dan aan kletsen irriteer.

Oplossingen zoeken

Mijn weerstand tegen het avondje uit met mijn vriendin was duidelijk. Ook was nu duidelijk wat ik wel graag wil in een avondje uit. Ik heb een goed gesprek gehad met mijn vriendin en we hebben een heerlijke avond gehad. Eerst lekker geklets onder een etentje en toen gaan dansen. Af en toe een rustig hoekje opgezocht en daar wat gedronken en nog meer gekletst. Een mooie mix van ons beide.

Als jij het gelooft, gelooft een ander het ook

De techniek van de 5x waarom helpt om tot de kern te komen van een probleem of keuze. Je komt uit bij jouw onderliggende motivatie. Als je weet waarom je iets wil of doet, kan je het krachtiger neerzetten naar een ander. Je gelooft in wat je zegt en dat maakt dat een ander het ook gelooft. Deze techniek kan je ook helpen om erachter te komen of je sommige dingen niet puur uit gewoonte doet in plaats vanuit overtuiging en inspiratie. Of om te onderzoeken waarom je juist niet meer gemotiveerd bent om iets te doen.

Zelfverzekerd kiezen

Als je vertrekt vanuit je waarom, vertrek je vanuit je passie en een sterk geloof in wat je doet. Je gaat van daaruit dingen neerzetten in de wereld met een sterke overtuiging en motivatie. Je maakt zelfverzekerder keuzes die passen bij jouw doel en ervaart een stuk minder twijfels.

Wat is jouw Waarom om te doen wat je doet in de grote en kleine dingen van het leven? Als je merkt dat je twijfelt over iets, pak pen en papier erbij en vraag jezelf eens een aantal keren waarom. Ik ben heel benieuwd wat het je oplevert.

Wil jij ook graag assertiever worden? Kijk dan eens bij de training Assertiviteit in 1 dag en de driedaagse Assertiviteitstraining.

image-2016-02-24 (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top