skip to Main Content
Menu
Met Mini Habits Wel Je Goede Voornemens Volhouden

Met mini habits wel je goede voornemens volhouden

Veel mensen hebben op 1 januari goede voornemens gemaakt, maar om deze ook echt vol te houden is vaak erg lastig. Wat maakt nou toch dat het zo moeilijk is om je goede voornemens langere tijd vol te houden? En wat kunnen mini habits doen om te zorgen dat je jouw voornemen omzet in een blijvende gewoonte?

Perfectionisme

Als we onszelf iets voornemen, dan leggen we de lat vaak erg hoog. We streven meteen naar perfectie in dat wat we willen veranderen en zijn niet tevreden met minder. Onze doelen zijn groot, de weg ernaar toe is lang en er is veel motivatie voor nodig om vol te houden. Na een tijdje gaan we ervan balen dat we nog niet zo veel zijn opgeschoten in de richting van ons doel. We raken gefrustreerd, onszelf motiveren wordt steeds moeilijker en we uiteindelijk geven het maar op. Het is te ver, te moeilijk, einde goede voornemens!

Veranderen is moeilijk

Het is ook erg lastig om dingen anders te doen. We hebben goede intenties en maken goede voornemens. We proberen het, maar al snel is de situatie weer hetzelfde als eerst. We kennen allemaal de uitspraak ‘veranderen is moeilijk’. We hebben hem vaak gehoord en weten uit eigen ervaring dat het waar is. Helaas helpt deze uitspraak niet als je wilt veranderen. Integendeel, de uitspraak maakt het alleen maar lastiger. Diep van binnen geloven we dat veranderen moeilijk is en meestal op niets uitloopt. Omdat dit is hoe we tegen veranderen aankijken (mindset), hebben we eigenlijk al verloren nog voordat we begonnen zijn.

Tiny Habits en Mini Habits

Tja, moeten we dan maar zijn zoals we zijn en niet meer proberen om dingen anders te doen? Natuurlijk niet. Onafhankelijk van elkaar hebben twee onderzoekers, Professor BJ Fogg (Tiny Habits) en Stephen Guise (Mini Habits), ontdekt hoe we makkelijker kunnen veranderen, zodat onze doelen ook echt haalbaar worden. Het ziet er simpel uit, dus probeer het eens. Wat heb je tenslotte te verliezen?

Stapje voor stapjeimage-2016-01-08

De basis van hun methode is het nemen van babystapjes in plaats van grote sprongen. Je breekt je grote doel in hele, kleine stukjes en gaat van ieder klein stukje een gewoonte maken. Je doel wordt zo klein dat het iedere dag goed te doen is. Zo klein dat het zelfs belachelijk eenvoudig is om het dagelijks te doen. 

Zo bouw je stapje voor stapje aan een goede gewoonte. Het gaat hierbij niet om dingen af te leren, maar juist om dingen aan te leren. Het 21 dagen voor nieuw gedrag in je systeem zit, dus na 21 dagen is je huidige doel bereikt. Iedere keer behaal je zo steeds een klein doel en een klein succesje op weg naar het grote doel. En ieder succes vier je natuurlijk en beloon je jezelf voor met wat leukt!

Je omgeving als trigger

Het verschil tussen de 2 heren zit hem voornamelijk in de naam en Professor Fogg gebruikt je omgeving als trigger-middel. ‘Als ….., dan ….. ‘. Als ik naar de wc ga, dan loop ik daarna de trap een keer op en af. Als ik lunch, dan loop ik daarna 5 minuten binnen of buiten. 

Stephen Guise richt zich alleen op het creëren van de mini habit. Je doet iets kleins en je mini habit is vandaag al gelukt. ‘Ik lees 2 pagina’s per dag’ of ‘Ik doe 2 push ups per dag’. Zo schrijf je geen 500 woorden per dag, maar het microniveau van vijftig woorden per dag. Je mag meer dan vijftig woorden schrijven, maar vijftig woorden is het minimum. En dat is meteen ook voldoende!

Je maakt het op deze manier makkelijk om succes te hebben. Veel kleine succesjes die je steeds kan herhalen. Vijftig woorden schrijven daar heb je altijd wel even de tijd en inspiratie voor. Bij beide methoden geldt: Je mag meer doen, maar het hoeft niet

Motivatie en moeite doen

De theorie erachter is dat motivatie om te veranderen verdwijnt. De tijd waarin je enthousiasme halveert is kort. Voor een grote verandering is een grote motivatie nodig. Voor een minder grote verandering is minder wilskracht en motivatie nodig. Vanuit de kleine actie ben je als snel geneigd om meer te doen. Vaak meer dan je met jezelf hebt afgesproken!

motivatie en moeite

Meer weten over mini habits

Stephen Guise heeft er een leuk boekje over geschreven – Mini habits, Smaller habits, Bigger results of je kunt in onderstaande TEDx video luisteren naar wat Professor BJ Fogg over tiny habits te vertellen heeft: vergeet grote veranderingen, start met mini habit

Onderwerpen voor mini habits

Onderwerpen om mini habits bij toe te passen zijn o.a. bewegen, schrijven, lezen, positief denken, mediteren, het drinken van water, het eten van gezonde voeding, lichamelijke oefeningen doen, enz. Je kan een mini habit maken in aantal keren iets doen of in tijd. Wees creatief en maak het vooral zo simpel mogelijk.

Voorbeelden van mini habitsimage-2016-01-08 (1)

  • Lees 2 bladzijdes per dag of lees 3 minuten per dag
  • Doe 1 push up of 1 minuut lang
  • Drink 1 glas water
  • Schrijf één ding op waar je dankbaar voor bent
  • Schrijf 50 woorden per dag
  • Leer één nieuw woord (leren taal)
  • Rij naar de fitness x keer per week
  • Doe je hardloop kleren aan

Om je te helpen kan je gebruik maken van de app Chains. Hij is super eenvoudig. Je zet je mini habit in de app en jij kan afvinken of je de mini habit hebt gedaan. De app houdt bij hoe vaak je de mini habit hebt volgehouden en kan je een reminder sturen. Dus wat is jouw goede voornemen en welke mini habit kan je daarvan maken? Ik zou het leuk vinden als je wilt delen waar jij vandaag mee start en of jouw mini habit inderdaad goed vol te houden is. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top