skip to Main Content
Menu
Assertief Gedrag, Wat Is Dat Nou Precies?

Assertief gedrag, wat is dat nou precies?

Misschien krijg jij wel eens te horen dat je wat assertiever zou mogen zijn. Maar wat is dat, Assertief gedrag? En waarom is het belangrijk om goed voor jezelf op te komen?

Assertiviteit is uiten

Assertief gedrag is het open zijn over wat er in je omgaat. Het betekent je mening, je gevoelens en je wensen naar buiten brengen. Tegelijk ben je ook oprecht benieuwd naar wat er in de ander omgaat. Het is zo lastig omdat je aandacht voor jezelf moet combineren met aandacht voor de ander.

In het dagelijkse leven botsen onze wensen nog al eens met de wensen van anderen. Jij wilt gaan sporten en je partner wil samen gezellig Netflix kijken op de bank. Je vriendin wil naar de film en jij wilt graag gaan dansen. En je collega wil graag 4 weken achter elkaar vrij zijn als de kinderen zomervakantie hebben. In al deze situaties is het handig als je assertief kunt zijn. Als je kunt opkomen voor je eigen wensen, met respect voor de wensen van een ander. Want als je niet voor jezelf opkomt, kom jij in de knel. Als je geen oog hebt voor de ander, voelt die zich niet gezien en kan er een conflict ontstaan.

Een ander kan het niet ruiken

Als je laat weten wat jij wilt dat er gebeurt, is de kans groter dat je het ook zo gebeurt. Als je stil blijft, zal het zeker niet zo lopen. Iemand anders zal dan bepalen hoe het gaat.  Een ander kan tenslotte niet ruiken wat jij denkt, voelt of wilt. Niets zeggen en dingen doen die je niet wilt doen, geeft spanning. Als je dat te vaak doet, kan je er behoorlijk ongelukkig van worden. Zeg eens waMensen vinden het prettig om te weten waar ze met jou aan toe zijn. Wees assertief en vertel het ze dus!

Opkomen voor jezelf is lastig

Waarom vinden we het toch vaak zo lastig om assertief te zijn en op te komen voor onze eigen mening en wensen? We zijn bang dat er conflicten ontstaan of dat we de ander te kwetsen als we het niet met elkaar eens zijn. Dus houden we onze mond en passen we ons aan. Vaak komt dat voort uit onze opvoeding. Als kind moet je luisteren naar je ouders en je leraren. Eigenlijk naar alle volwassen in je leven. Er werd gezegd dat je moest doen wat er werd gezegd en je had je maar aan te passen. Als je jezelf aanpaste, werd je daarvoor beloond. Terwijl je eigen zin door drijven juist werd bestraft. Als kind werd je niet aangeleerd om op een assertieve en goede manier op te komen voor je eigen wensen.

Zelf verantwoordelijk

In onze maatschappij ben je zelf verantwoordelijk voor hoe je jouw leven inricht. Je hebt veel invloed op de manier waarop je leeft en werkt. Maak daar dus gebruik van en kies bewust waar je heen wilt. Dat betekent uiten wat je denkt, voelt en wilt om zo stappen te kunnen zetten in de juiste richting. Alleen dan kan je zo veel mogelijk gaan leven op een manier die jou gelukkig maakt.

Assertief gedrag is ook de ander zien

Assertief gedrag wil zeggen dat je opkomt voor jezelf zonder dat je daarbij de ander onnodig kwetst. Het betekent dat je jouw eigen wensen duidelijk formuleert en praat vanuit jezelf. Als je ergens last van hebt, dat je dan aan de ander vraagt om rekening met je te houden. Een ander heeft niet altijd in de gaten dat jij ergens last van hebt. Dat je in staat bent om je kritiek en je waardering te uiten op een heldere manier.

In het gesprek met de ander geef je de ander de ruimte om te reageren en sta je open voor die reactie. Er is respect voor jezelf en wat voor jou belangrijk is en respect voor wat de ander belangrijk vindt. Laat jezelf zien en horen en neem het stuur van jouw leven in eigen handen!

Wil jij ook graag assertiever worden? Kijk dan eens bij de training Assertiviteit in 1 dag en de driedaagse Assertiviteitstraining.

Assertiviteit is de weg zelf bepalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top