skip to Main Content
Menu
Beter Contact Maken Met Elkaar

Beter contact maken met elkaar

Door rapport te maken met een ander zorg je ervoor dat er sneller meer verbinding en contact komt. Je creëert een sfeer van vertrouwen en betrokkenheid. De ander voelt zich sneller op zijn gemak bij jou. Mensen vinden je sympathieker en gunnen je meer, waardoor jouw impact en invloed groter worden.

Mensen voelen zich bij elkaar op hun gemak, als ze overeenkomsten zien met elkaar en het gevoel hebben dat ze op een lijn zitten. We bereiken dit als we samen rapport hebben. Rapport is een ander woord voor afstemmen op elkaar, zodat er verbinding en vertrouwen ontstaat.

Spiegelen van gedrag

Als mensen qua ideeën op een lijn zitten, nemen we automatisch dezelfde houding aan. We gaan elkaar spiegelen. Dit doen we zonder erbij na te denken van nature al. Door dezelfde houding aan te nemen, laten we zien dat we het met elkaar eens zijn. Wat je ziet, zijn overeenkomsten als

  • Hetzelfde staan of zitten
  • Dezelfde gebaren maken
  • Dezelfde gezichtsuitdrukking hebben
  • Spreken in dezelfde toon, volume of snelheid
  • Dezelfde woorden gebruiken

Aandacht leidt tot rapport

Rapport bestaat altijd uit drie elementen: wederzijdse aandacht, gemeenschappelijke positieve gevoelens en een non-verbaal samenspel. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, ervaren wij rapport en contact.

Rapport begint met je gesprekspartner te observeren. Kijk eens hoe de ander zich gedraagt. Welke gebaren hij maakt en hoe hij praat. De aandacht die je iemand geeft als je observeert, is al de helft van het opbouwen van rapport. Maar aandacht alleen is niet voldoende. Je hebt ook een goed gevoel nodig.

rapport door te spiegelenGezichtsexpressie en gebaren

Door te luisteren en jezelf in te leven in de ander, geef je uiting aan je betrokkenheid in je gezichtsexpressie. De ander merkt dat je luistert en voelt zich gehoord. Als je afgeleid bent, dan ontbreekt deze expressie juist. Ook het overnemen van gebaren zorgt ervoor dat de ander zich beter begrepen voelt en daardoor meer waardering voor jou heeft. Dit werkt in 1 op 1 situatie, maar ook in een groep. De mensen die het met de spreker eens zijn, kan je herkennen doordat ze de lichaamshouding en gebaren van de spreker overnemen.

Stemgebruik spiegelen

Ook het spreektempo, de toonhoogte, en het volume van je gesprekspartner kun je spiegelen. Mensen met eenzelfde stemgeluid hebben het gevoel dat ze elkaar begrijpen en aanvoelen. Spiegel je volume aan dat van je gesprekspartner. Wanneer je dit niet doet, kun je ongevoelig overkomen – je spreekt te luid – of juist overgevoelig – te zacht – en maak je niet echt contact met de ander.

Uit onderzoek blijkt ook dat we mensen die in hetzelfde tempo spreken als wijzelf, competenter en aantrekkelijker vinden dan mensen die sneller of langzamer praten. Als je gesprekspartner een snelle spreker is, kun je je tempo iets verhogen. Spreekt hij langzaam, praat zelf dan ook wat rustiger.

Meer begrip en waardering

De ander spiegelen heeft een positieve uitwerking. Door de lichaamshouding van de ander te kopiëren, ben je beter in staat om te begrijpen wat de ander voelt. Je ervaart namelijk direct wat de ander met deze lichaamshouding communiceert. Daarnaast word jij ervaren als een aangenaam persoon. Want met spiegelen communiceer jij dat je de ander als gelijke ziet, dat je de ander waardeert en zorg je dus voor een betere band met de ander. Door op een goede manier te spiegelen kom je niet alleen anders over, maar verander je zelf ook. Als je veel met de ander mee lacht, voel je jezelf ook vrolijker.

lachen is aanstekelijk

Vergroten van je invloed

Spiegelen kan in het begin aanvoelen als een trucje, maar vergeet niet dat we spiegelen al van nature doen. Door het bewust te gaan toepassen, vergroot je jouw invloed en impact. Door het rapport ‘klikt’ het tussen de betrokkenen. Hoe positiever het contact verloopt, hoe groter de ervaren betrokkenheid. Hoe dieper het rapport is, hoe groter de kans is dat je anderen op een positieve manier kunt beïnvloeden. De ander zal jouw voorstellen sneller accepteren en zich daarover tevreden voelen.

Subtiel en niet te opvallend

Natuurlijk moet je niet te letterlijk spiegelen, zodat je je gesprekspartner zit na te apen. Opvallende gebaren spiegelen valt op en heeft juist een averechts effect. Mensen ervaren je dan als een onoprecht. Natuurlijk moet je ook geen dingen doen of zeggen die radicaal tegen je gevoel indruisen.

Oefenen

Neem eens waar hoe en wanneer je van nature rapport maakt. Wat doe jij? Wat doet de ander? Wees subtiel, als je gaat oefenen, in hoe je spiegelt en oefen met kleine stapjes.

Ik vind het leuk als je jouw ervaringen met spiegelen hieronder deelt en of het je inderdaad wat oplevert. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top