skip to Main Content
Menu
Terugblik Op 2021 In 3 Stappen

Terugblik op 2021 in 3 stappen

Het nieuwe jaar komt eraan. Een frisse start, maar ook een moment om even stil te staan. Een terugblik op 2021 hoe het jaar verlopen is, wat ik gedaan heb en wat het opgeleverd heeft.

Voor mij persoonlijk was 2021 een moeilijk jaar. Mijn werk heeft veel stilgelegen door de lockdowns en dat had een grote impact op mij, zowel mentaal als emotioneel. Ik had weinig motivatie, privé en zakelijk en heb weinig contact gehad met andere mensen buiten mijn gezin.

Mijn indruk van 2021 was dat het een zwaar jaar met weinig hoogtepunten was geweest. Tot ik terugblikte. Toen ontdekte ik dat er ook veel mooie dingen gebeurd zijn. Dat ik mooie mensen hebt leren kennen, voldoening heb ervaren en dankbaar ben voor ontroerende momenten.

Terugblik op 2021: Creëer jouw vorm

Als je begint aan jouw terugblik, neem de tijd. Het kan zijn dat antwoorden makkelijk komen en je in 1 keer door de stappen heen gaat. Of je kan er meerdere keren voor gaan zitten. Een andere vorm is om samen met je partner of vriend(in) stil te staan bij de stappen en je antwoorden met elkaar te delen. Of maak 3 grote cirkels op papier en schrijf alles wat in je opkomt in een van de cirkels. Vind je het lastig om de lijsten te maken, dan kan je ook deze 10 vragen gebruiken voor jouw terugblik op 2021. Vind jouw manier om terug te kijken en alvast te beginnen met het nieuwe jaar vorm te geven.

Vier het levenStap 1: Vier de mooie dingen in het leven

Misschien was dit jaar dan niet het gelukkigste of prettigste jaar (mocht dat wel zo zijn, geniet ervan) met alle coronamaatregelen, maar er zijn altijd meer mooie en goede dingen om te vieren dan we denken. Nu is de kans om te genieten van wat je bereikt hebt, je te verwonderen over de bijzondere momenten en stil te staan bij alle goede dingen van dit jaar.

Maak een lijst van alles waar je trots op bent, je grootste prestaties, gelukkigste tijden en de meest betekenisvolle momenten en de mensen waarmee je ze beleeft.

Want jouw jaar zat vol met deze dingen en het zou jammer zijn als om ze voorbij te laten gaan zonder ze te vieren.

Leer van ervaringenStap 2: Leer van je ervaringen

Het maakt niet uit hoeveel we geleerd hebben, er is altijd meer om te leren. Je maakt andere fouten en soms herhaal je fouten en maak je ze opnieuw. Je doet dingen waar je spijt van hebt en hebt spijt van dingen die je juist niet gedaan hebt.

Maak een lijst van de dingen die werkten en niet werkten en voor de lessen die je daarvan geleerd hebt. Een plek om je fouten en je spijt te verzamelen. Niet om daarvan te balen of om je schuldig te voelen, maar om te gebruiken voor het zetten van stappen in het komende jaar.

Dus maak die lijst met dingen die je liever vergeet en zoek naar wat je ervan geleerd hebt.

Laat los wat niet meer bij je pastStap 3: Laat los wat niet meer bij je past

We houden vaak zo vast aan dingen dat we vergeten zijn waarom we ze vasthouden in de eerste plaats. En hoe fijn zou het zijn om met meer ruimte en vrijheid aan het nieuwe jaar te beginnen? Dus zet het allemaal op papier en laat het daarna los.

Maak een lijst van alle onafgemaakte projecten die niet langer bij je passen. Je negatieve gedachten en overtuigingen over jezelf en je mogelijkheden. Je toezeggingen en gewoontes die niet langer iets toevoegen aan je leven. Schuldgevoelens of verwijten die zwaar en nutteloos zijn.

Sta jezelf toe om de zwaarte te voelen van de dingen op deze lijst. En laat het dan allemaal los. Moeilijk om te doen, maar bevrijdend. Zo ontstaat er ruimte om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen in 2022.

Zodat je in 2022 kan kiezen om jouw tijd en energie te geven aan wat jij graag wilt doen en niet omdat je vindt dat het moet. Om te gaan voor dingen omdat ze waardevol en belangrijk voor je zijn en niet omdat ze van je verwacht worden. Zodat je meer en meer je leven vorm geeft zoals jij dat graag wilt!

Wat kan helpen om je jaar meer vorm te geven, is om een Intentie neer te zetten. Een Intentie waarmee je dit jaar wilt beleven en ervaren. Oftewel een Woord van het Jaar kiezen. En als je jouw Woord van het Jaar gekozen hebt, zijn er een hoop leuke ideeën om je te inspireren. Zodat je jouw Woord het hele jaar door gaat toepassen.

Ik vind het zelf ook altijd erg bijzonder leuk om de vragen aan anderen te stellen en om mijn eigen antwoorden met hen te delen. Deel je een van jouw antwoorden met mij? Ik wens je een sprankelend, gezond, gelukkig en prachtig 2022!

Wil jij graag meer bewust kiezen voor dat wat je belangrijk vindt in plaats van dat je opgaat in de waan van de dag, kijk dan eens bij de driedaagse Assertiviteitstraining. Tijdens deze training ga je aan de slag met goed voor jezelf opkomen en grenzen stellen. Je krijgt grip op je beperkende gedachten en durft vaker dingen uit te proberen.

Door meer te kiezen voor wat jij werkelijk wilt, kom je steeds lekkerder in je vel te zitten. Je krijgt meer zelfvertrouwen en wordt zichtbaarder voor de mensen om je heen. Je gaat vaker Ja zeggen tegen jezelf en dat zorgt voor een leven dat je meer voldoening en energie geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top