skip to Main Content
Menu
Goed Voor Jezelf Zorgen Zonder Schuldgevoelens

Goed voor jezelf zorgen zonder schuldgevoelens

Het lijkt zo simpel en veel mensen zijn er ook van overtuigd dat ze het doen: Goed voor jezelf zorgen. Toch blijkt vaak dat je op een dag maar weinig voor jezelf gezorgd hebt. Zo gek is dat niet, want de dagen lijken je op te slokken. Alle dingen die moeten roepen om jouw tijd en aandacht. Maar in hoeverre moeten dingen nu echt en hoe kun je tijd voor jezelf nemen?

Op een gewone dag sta je op en begin je aan je ochtendritueel. Voor de een is dit een ontspannen moment: je leest de krant en drinkt een kop koffie of thee. Ondertussen wordt er een boterham gegeten en daarna de deur uit richting werk. Voor de ander is het letterlijk een ochtendspits in huis: zorgen dat de kinderen zich aankleden en eten, alle tassen inpakken en ondertussen snel ook zelf iets eten en drinken. Dan hup, iedereen de deur uitkrijgen en gehaast naar je werk toe gaan.

In het eerste voorbeeld heeft de persoon in kwestie de kans om goed voor zichzelf te zorgen. In het tweede voorbeeld lijkt dit bijna niet mogelijk te zijn.

Waarom cijferen we onszelf weg?

Het lijkt erop dat jezelf wegcijferen bij het leven hoort. Tot op zekere hoogte is dit ook zo. Je hebt de zorg voor anderen en gaat maar door om te zorgen dat iedereen het goed heeft. Dit kan zo zijn binnen een gezinssituatie, maar ook op de werkvloer. Een collega heeft even je hulp nodig, terwijl je net zelf midden in een lastige klus zit. Je leidinggevende wil dat je net een beetje harder gaat werken, omdat die deadline gehaald moet worden. Je doet het allemaal, je zet je eigen werk én gevoel bij de situatie opzij. Deze dingen dienen nu eenmaal te gebeuren.

Time-Out!

Wanneer je jezelf in wilt zetten voor anderen in het dagelijks leven, zal je af en toe letterlijk een Time-Out moeten nemen. Kiezen voor quality-time! In je eentje of met een ander. Even niets moeten, maar enkel genieten en uitrusten. Door dit te doen, laad je weer op. Je krijgt er energie van en je kan alles weer wat makkelijker aan.

Goed voor jezelf zorgen zonder schuldgevoelens

Wanneer je gewend bent om altijd door te gaan, is het niet zo simpel om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt een schuldgevoel krijgen wanneer je die voordeur achter je dichttrekt voor een heerlijke wandeling in je eentje. Of je zit heerlijk in bad, maar in je hoofd blijft spoken wat je eigenlijk allemaal had moeten doen.

Besef dat de ‘moetjes’ niet weglopen. Wanneer je je fysieke en mentale batterij oplaadt met goed voor jezelf zorgen, kun je later veel effectiever dingen aanpakken. Je overziet alles beter en hebt meer energie om het te doen.

Maak afspraken met jezelf en houdt je eraan!

De eerste stap is, om afspraken te maken met jezelf. Desnoods pak je er je agenda bij en plan je ‘goed voor jezelf zorg momenten’ in. Bedenk (om het concreter te maken) wat je wilt doen en kijk voor jezelf hoeveel tijd je wilt nemen. Klein beginnen maakt dat je het makkelijk is om deze verandering vol te houden. Voor je het weet, heb jij ook iedere dag een fijn moment op de planning staan.
Bijvoorbeeld:
• Maandagavond: In bad van 19.00 tot 20.00
• Woensdagmiddag: Tussen 16.00 en 17.00 een boek lezen
• Vrijdagavond: Na 20u mijn favoriete serie kijken

Wanneer het moment daar is en je bijvoorbeeld gepland hebt om even alleen in de zon een boek te gaan lezen, doe dat dan ook. Laat je niet tegenhouden door de afwas die er nog staat of door het achterlaten van je partner met een paar drukke kinderen die naar bed moeten. Gun je zelf het moment. Er komen namelijk nog genoeg momenten om die afwas te doen en de kinderen leg je zelf ook vaak zat in bed. Heb een date met jezelf en gun jezelf de energie die je ervan krijgt!

Enkele handige tips

  • Bijna iedereen heeft altijd en overal zijn mobiele telefoon bij. Download een app als Grid Diary (Apple) of Bliss (Android) en hou bij hoe je dag is verlopen. Zo krijg je een beetje een overzicht van hoe je je tijd besteedt en hoe tevreden je bent met de invulling van je dag.
  • WC-meditatie! We brengen allemaal best wat tijd door in die kleine ruimte. Zonde om niet optimaal te benutten, toch? Hier vind je enkele tips met betrekking tot die vorm van mediteren, een aanrader!

Tot slot

Hoe gaat het jou af om goed voor jezelf te zorgen? Wat is jouw grootste uitdaging als het gaat om goed voor jezelf  zorgen? Hoe zorg jij voor balans in je energie gedurende de dag en in een week?

Wil je hier graag eens met mij over sparren? Ik heb enkele keren per maand ruimte voor een gratis Inspiratiegesprek aan. Ik nodig je uit om contact met mij op te nemen via info@spotlighttraining.nl of bel naar 076-8888 345.

Goed voor jezelf zorgen heeft voor een groot deel te maken met Assertiviteit. Wil jij leren om beter voor jezelf te zorgen en dus assertiever te zijn, kijk dan eens bij onze 3daagse Assertiviteitstraining. In deze training leer je meer over energiegevers vs energievreters, grip op gedachten, leven vanuit je waarden, heldere keuzes maken en je innerlijke motivatie ontdekken. Daarnaast is er natuurlijk in deze training veel aandacht voor grenzen aangeven en opkomen voor jezelf.

Liever een korte training? Dan bieden we ook een 1daagse AssertiviteitstrainingIk ben nieuwsgierig of een van deze tips je een inzicht geeft dat je verder helpt. Mogelijk heb je aanvullende tips. Deel je ze hieronder met mij in de reacties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top