skip to Main Content
Menu
5 Tips Om Je Zelfvertrouwen Een Boost Te Geven

5 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Je zou graag rond willen lopen met een goed gevoel over jezelf terwijl je lekker in je vel zit. Wetend dat je een geweldig mens bent en dat je dat ook werkelijk gelooft. Hier heb ik 5 tips voor je om meer zelfvertrouwen te krijgen.

Iedereen lijkt vol zelfvertrouwen door het leven te gaan, maar bij jou lijkt het maar niet te lukken. Als je iets probeert, dan halen je eigen gedachten je onderuit. Ze wijzen je steeds op je twijfels en onzekerheden. Je zakt dieper en dieper weg in een negatieve spiraal. Geprobeerd en weer gefaald. Zie je wel, ik kan het niet!

Iedereen is op zijn tijd onzeker, dat hoort bij het leven. Maar altijd onzeker zijn en twijfelen aan jezelf is niet praktisch en onnodig. Deze manier van denken heb je aangeleerd en is een gewoonte geworden. Daar kan je iets aan doen.

Tip 1 Vaker lachen geeft meer zelfvertrouwen

meer zelfvertrouwen doordat zelfreflectieDat klinkt wellicht wat raar. Hoe kan je nou meer zelfvertrouwen krijgen door vaker te lachen. Lachen zorgt ervoor dat je je goed voelt. Je houdt je hersenen voor de gek door ze te laten denken dat je gelukkig bent. En als je gelukkig en blij bent, ben je eerder geneigd om te denken dat je goed bezig bent.

Dus door jezelf in een goed humeur te brengen en meer te lachen, verhoog je jouw zelfvertrouwen. Je hebt minder aandacht voor je fouten en tekortkomingen en dat kritische stemmetje in je hoofd. Je bent meer in het nu en blij met jezelf, precies zoals jij bent. Lees anders eens het artikel Smile, daarin vind je 5 redenen waarom meer lachen goed voor je is.

Tip 2 Herken je tekortkomingen

Onderdeel van zelfverzekerd zijn is weten wie je ben en waar je goed in bent. Een ander onderdeel is weten wat je niet zo goed kan. Waarom is het nou belangrijk om te weten waar je niet goed in bent?

  • Zodat je jezelf kan verbeteren. Weten waar je niet goed in bent geeft je het inzicht dat je nodig hebt om er actief mee aan de slag te gaan. Als je niet weet dat je ergens niet goed in bent, kan je er ook niet aan gaan werken.
  • Je weet wat je mogelijkheden en beperkingen zijn. Als je jouw huidige beperkingen weet kan je makkelijker situaties uit de weg gaan waar je zelfvertrouwen een klap zou kunnen krijgen.  Je wordt niet langer verrast door je tekortschieten omdat je dat al verwacht.
  • Het is niet mogelijk om goed te zijn in alles. Weten waar je niet goed in bent laat ook zien waar je wel goed in bent en juist die dingen veel meer te waarderen.
  • Je kan de dingen waar je niet goed in bent door iemand anders laten doen die daar wel goed in is.

Door te weten waar je niet goed in bent, ga je meer en meer realiseren dat je ook maar menselijk bent. Het bevrijdt je van de neiging om alles wat je doet perfect te moeten doen.

image-2016-06-09Tip 3 Maak eens een lijst van 10 dingen die je leuk vindt aan jezelf

Het maakt niet uit hoe raar of onbelangrijk ze lijken te zijn, schrijf die 10 dingen eens op.  Zo makkelijk kan het zijn om af te stappen van jezelf steeds omlaaghalen. Ga hiermee door. Maak het een gewoonte om dagelijks de dingen die je leuk vindt aan jezelf op te noemen en op een lijstje te schijven. Je zal merken dat je zelfvertrouwen daarvan groeit.

Tip 4 Trek je mooiste jurk aan

Hiermee bedoel ik dat je moet aantrekken dat waar jij je lekker in voelt en je ook geweldig staat. Dat hoeft natuurlijk geen jurk te zijn, het kan ook een blouse, een mooi pak, een paar schoenen of iets anders zijn. Wat het is maakt niet uit, het gaat erom dat je datgene vindt dat maakt dat jij je goed voelt en dat aantrekt. Geniet van het aanhebben van je favoriete kledingstuk, wetend dat je er goed uitziet. Jezelf goed voelen is zichtbaar in je uitstraling, het zelfvertrouwen spat van je af. Zeker een goede tip in situaties waarin je net dat beetje extra zelfvertrouwen kan gebruikten.

Tip 5 Stop met jezelf te vergelijken

Jij bent wie je bent. Dat is alles wat er van je verwacht kan worden. Het heeft geen enkele zin om de unieke persoon die jij bent te vergelijken met iemand anders. Want:

  • Jij hebt andere dingen meegemaakt dan de persoon waar je jezelf mee vergelijkt.
  • Jij hebt niet dezelfde kansen en mogelijkheden gehad als de persoon waar je jezelf mee vergelijkt.
  • Jij bezit niet dezelfde talenten, vaardigheden en kennis als de persoon waar je jezelf mee vergelijkt.

Er zullen dingen zijn waar jij geweldig in bent en andere mensen lang niet zo goed in zijn. Er zullen dingen zijn waar jij niet zo goed in bent en waar andere mensen weer geweldig goed in zijn. Dat is nou eenmaal zo. Maak je er niet zo druk over en doe je best om zo goed mogelijk te leven. Het enige wat belangrijk is om jezelf mee te vergelijken is degene die jij eerder was. Ben jij beter dan de jij die je gisteren was?

Tot slot

Wat is jouw grootste uitdaging als het gaat om meer zelfvertrouwen te krijgen? Wil je hier graag eens met mij over sparren? Enkele keren per maand heb ik ruimte voor een gratis Inspiratiegesprek aan. Ik nodig je uit om contact met mij op te nemen via info@spotlighttraining.nl.

Ik ben nieuwsgierig of een van deze tips je een inzicht geeft dat je verder helpt. Mogelijk heb je aanvullende tips. Deel je ze hieronder met mij in de reacties?

Zelfvertrouwen en assertiviteit hebben invloed op elkaar. Wil jij leren om assertiever te zijn en daardoor meer zelfvertrouwen te krijgen, kijk dan eens bij onze trainingen  Assertiviteit in 1 dag en de driedaagse Assertiviteitstraining.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top