skip to Main Content
Menu
Tips Voor Keuzes Maken Met Minder Keuzestress

Tips voor keuzes maken met minder keuzestress

Iedere dag maken we vele kleine keuzes. Wat eet ik vandaag? Wat zal ik aantrekken? Wat ga ik doen in mijn vrije tijd? Wat zal ik vandaag doen op het werk? Jouw kleine dagelijkse keuzes bepalen de kwaliteit van jouw dagelijkse leven. Hoe kan je keuzes maken met minder keuzestress?

Wat maakt kiezen toch zo lastig?

Er zijn verschillende redenen waarom het maken van keuzes zo moeilijk is en mensen liever geen beslissingen nemen.

Perfectionisme leidt tot besluiteloosheid

Als je moeite hebt met kiezen, ben wellicht perfectionistisch ingesteld. Je wilt geen fouten maken en het meteen goed doen. Echter garanties zijn er niet in het leven en je weet nooit wat de toekomst je gaat brengen. Het is heel vermoeiend om steeds maar het perfecte te willen kiezen. Probeer om te kiezen voor goed genoeg in plaats van perfect. Dit vergemakkelijkt je keuze en je bent achteraf meer tevreden over je keuze.

Iedereen naar de zin willen maken

Als kind heb je geleerd om je aan te passen aan de mening van anderen. De mening van anderen kan daardoor belangrijker zijn dan wat jezelf vindt. Je baseert je keuzes op wat anderen willen en gaat voorbij aan jouw doelen en aan dat wat jou gelukkig maakt. Soms weet je wat anderen willen, maar vaak zijn het aannames. Jij denkt te weten wat anderen van je willen of wat zij de juiste keuze zouden. Aannames zitten er echter vaak naast, want je bent geen gedachtelezer. En daar baseer je dan jouw keuze op!

Angst voor afwijzing

Of ben jij heel erg bezig met wat anderen van je vinden als je ergens voor kiest? Het is onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken. En de enige wiens mening en geluk uiteindelijk belangrijk zijn, is die van jou. Als jij niet gelukkig bent, kan je ook een ander niet gelukkig maken. Dus kies voor jezelf en wees niet bang voor wat een ander daarvan vindt.

als je weet wat je wilt kun je kiezen

Het lied van JURK – Als je weet wat je wilt gaat op een mooie manier in op hoe keuzes en besluiteloosheid het leven beïnvloeden. Als je geen keuze maakt, loop je de kans een hoop te missen. Het is beter om actie te ondernemen en te kiezen dan niets te doen. Je kunt op deze manier leren van je fouten en je leert meer over wie jij bent. Iedere keuze die je maakt vanuit jezelf, geeft een beetje meer zelfvertrouwen. Je kiest ervoor om iets aan je huidige situatie te doen. Besluiteloosheid en uitstellen kosten energie. Liever een slecht besluit dan geen besluit!

Stop met twijfelen

Als je bang bent om de verkeerde keuze te maken en daardoor blijft twijfelen, hak dan de knoop door en kies. Langer er over nadenken gaat je niet helpen om makkelijker te kiezen. Je hebt altijd 50% kans om goed te kiezen en 50% kans om niet goed te kiezen. Je kunt altijd later nog bijsturen. Als je van deze keuze leert, weet je de volgende keer beter wat je wel of niet wilt.

Laat los en ervaar wat je keuze oplevert

Als je een keuze hebt gemaakt, geef het de tijd en ervaar wat die keuze je brengt. Geeft het rust en plezier, dan heb je een goede keuze gemaakt. Geeft het onrust en gedoe, dan stuur je bij en maak je een nieuwe keuze. Blijf echter niet steeds bezig met je afvragen of je nu de goede of de foute keuze hebt gemaakt.

trots zijn op je keuze

Je kan altijd opnieuw kiezen

Het belangrijkste is dat de meeste keuzes niet definitief zijn. Vaak hebben we het gevoel dat als we een keuze hebben gemaakt, dat er dan geen andere mogelijkheid meer is dan door te gaan op de ingeslagen weg. Dit zit tussen je oren. Je kan altijd op een beslissing terugkomen of in ieder geval nog wat bijschaven. Het belangrijkst is of jij doet wat je leuk vindt. Het leven is veel te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt. Jij bepaalt!

Tips voor dagelijks keuzes maken met minder keuzestress

  • Als je weet dat je beslissingen over kleine dingen altijd uit de weg gaat, neem dan nu het besluit om daar iets aan te doen.
  • Maak onderscheid tussen kleine beslissingen en beslissingen die ertoe doen. Vraag jezelf af: ‘hoelang zal mijn beslissing van invloed zijn?’ en geef punten aan die beslissing. Een schatting van een punt zou kunnen zijn naar welke film je gaat kijken. Twee punten: of je naar een bruiloft zal gaan of niet. Drie punten: welke cursus je gaat volgen. Vier punten: vragen om promotie. Vijf punten: een relatie beëindigen; emigreren; een kind krijgen.
  • Begin met de kleine keuzes te oefenen. Laat de keuze niet open of over aan een ander. Kies specifiek ergens voor. Of het nu gaat om iets te drinken, wat je op tv zal kijken of waar je heen zult gaan. Maak een keuze!
  • Hou een dagboek bij met daarin je dagelijkse keuzes. Je wordt je zo meer bewust van je keuzes en door het schrijven krijg je meer overzicht in wat je denkt en wilt. Kiezen wordt zo weer iets makkelijker.

Hoe ga jij om het nemen van beslissingen? Wat helpt jou om sneller en makkelijker te beslissen?

In staat zijn om keuzes te maken, is een belangrijk onderdeel van Assertiviteit. Wil jij leren om assertiever te zijn, kijk dan eens bij onze  Training Assertiviteit.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top