skip to Main Content
Menu
5 Tips Voor Een Goed Gesprek Met Kerst

5 tips voor een goed gesprek met kerst

De kerstdagen staan voor de deur. Dagen waarin we samen zijn met familie en vrienden en we alle tijd hebben om met elkaar in gesprek te gaan. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige mensen moeten er meer moeite voor doen om contact te maken. Omdat ze van nature stil en verlegen zijn, liever niet in de aandacht staan of omdat ze liever in de tv of een boek duiken. Anderen willen het graag over meer hebben dan het werk, de kinderen en de vakantie. Om een goed gesprek op gang te helpen heb ik 5 tips voor je.

Tip 1 Stel een verrassende vraag

Als je het eens over wat anders wilt hebben dan over het werk en de kinderen, heb ik een paar leuke vragen voor je om het gesprek een andere wending te geven. Wie weet waar het gesprek heen gaat en wat je te weten komt over de ander. Kies een vraag en probeer het eens uit.

  1. Waar gaan jouw ogen van stralen? Wat is jouw passie?
  2. Wie of wat inspireert je? Wie is voor jou een voorbeeld en waarom?
  3. Wie ben je dankbaar en waarvoor?
  4. Wat vind je mooi aan jezelf? Waar ben je trots op?
  5. Welke wens wil je beslist vervullen? Welke dromen wil je waarmaken?
  6. Waar wil je op terug kijken aan het eind van je leven?

Tip 2 Met aandacht in gesprek

Het is niet altijd makkelijk om in gezelschap met je aandacht bij je gesprekspartner te blijven. We zijn bang om dingen te missen en willen altijd overal bij betrokken zijn. We zijn hierdoor snel afgeleid van het gesprek dat we aan het voeren zijn. Door de ander aan te kijken, laat je zien dat je erbij bent met je aandacht. Je geef daarmee ook aan dat jullie gesprek voor jou belangrijk is. Met een open lichaamstaal, een glimlach en een vriendelijke toon nodig je de ander uit om samen in gesprek te gaan.

Tip 3 De kracht van luisteren tijdens een goed gesprek

Met actief luisteren moedig je de ander aan om zijn verhaal te doen. Als je actief luistert, probeer je niet alleen de woorden die de ander zegt goed te horen. Maar belangrijker nog, je probeert om de hele boodschap goed te begrijpen. Knik of zeg oké om te laten zien dat je luistert. Je maakt op deze manier aan de ander duidelijk dat je volgt wat er verteld wordt. Door kort in je eigen woorden samen te vatten of te herhalen wat de ander zegt, laat je merken dat je begrijpt wat de ander zegt. Of dat je het juist niet goed begrepen hebt.

Tip 4 Stel open vragen en vraag door

fijne gesprekken versterken de familieband

Open vragen nodigen uit om meer te vertellen. Het is niet mogelijk om hierop met ja of nee antwoorden. Het zijn vragen die beginnen met wie, wat, waar, hoe, en waarom. Je nodigt de ander uit om te praten over wat er in hem of haar leeft. Je ontdekt meer over wie de ander is en wat hij of zij belangrijk vind.

Wees niet bang voor stilte. Dit zijn momenten waarin de ander de tijd heeft om na te denken over wat hij wil zeggen op jouw vraag of om juist terug te kijken op wat er is gezegd.

Tip 5 Laat de ander uitpraten

Als je iets niet begrijpt, wacht dan tot iemand uitgepraat is voordat je verdere vragen gaat stellen. Ga niet alvast een antwoord bedenken terwijl de ander nog aan het woord is. Houdt je aandacht bij de ander en luister. Neem het gesprek niet meteen over door jouw ervaring en verhaal te gaan vertellen, jouw tijd om te praten komt vanzelf. Geef de ander de ruimte om verder te vertellen en moedig dat juist aan met door open vragen te stellen en actief te luisteren.

Wil je meer weten of goed communiceren, kijk dan eens bij de training Training effectief communiceren. Ik wens je hele fijne kerstdagen met veel boeiende gesprekken. Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achter laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top