skip to Main Content
Menu
Stappenplan Om Een Juiste Keuze Te Maken

Stappenplan om een juiste keuze te maken

Ken je dat? Steeds niet kunnen kiezen en maar bezig blijven met twijfelen. Of juist achteraf denken: had ik maar …. De hele dag door nemen we beslissingen, van kleine tot grote. Van wat we aantrekken, wat we gaan eten tot het veranderen van baan, samenwonen of verhuizen. Wat zou het fijn zijn als je makkelijker kon kiezen en je daarna ook zekerder voelt van je beslissing. Daarom deze week een stappenplan om een makkelijker keuzes te maken en volgende week tips om je keuzestress te verminderen.

je keuzes bepalen hoe je leven verloopt
Video van Jim Bean – Bold Choices. Dit filmpje laat schitterend zien hoe anders het leven had kunnen uitpakken als… De keuzes die je maakt en die je niet maakt, bepalen hoe je leven loopt.

Bepaal wat je doel is

Als je niet weet wat je wilt bereiken, is het ook lastig om daar een keuze te maken. Want waar kun je dan je keuze op baseren? Als je een weekend weg wilt, wat is je doel daar dan mee? Uitrusten, nieuwe indrukken op doen, cultuur zien of juist in de natuur zijn? Als je weet wat je doel is, dan wordt het een stuk duidelijker waar je voor wilt kiezen.

Zo werkt het ook met grotere keuzes in het leven. Of het nu gaat om een plek om te wonen, een opleiding die je wilt volgen of een baan voor de komende jaren. Als je weet wat je doel is, kun je steeds je keuze daartegen aan houden: helpt dit mij om mijn doel te behalen of helpt de andere keuze mij daar beter bij? Door jezelf steeds af te vragen welke keuze je een stap dichter bij jouw doel brengt, wordt keuzes maken een stuk overzichtelijker.

Een goede oefening om meer inzicht te krijgen in waarom je iets wel of niet wilt, is het vragen van 5x waarom aan jezelf. Met deze oefening leer je steeds beter weten wat je wilt en wordt keuzes maken makkelijker.

Kies zelf

Natuurlijk is het goed om advies te vragen aan mensen in je omgeving. Echter vaak kan dat ook de boel juist vertroebelen. Zorg dat je weet wat jij wil en wat jij ergens van vindt, voordat je aan anderen gaat vragen wat hun mening is. Wees je ervan bewust dat zij andere dingen belangrijk kunnen vinden en dat zij vaak niet weten wat het doel is dat jij wilt bereiken. Je loopt het gevaar dat je gaat werken aan hun doelen in plaats van die van jezelf. Advies van anderen kan helpen, maar hun keuze hoeft niet de juiste keuze voor jou te zijn.

makkelijker kiezen bij beter weten wat ik wilKeuzes maken met je verstand en je gevoel

Als je een keuze wilt maken, kan het helpen om de voors en tegens in 2 kolommen te zeggen en elke voor of tegen een cijfer te geven. Hoe belangrijker het voor je is, hoe hoger het cijfer wordt. Tel de kolommen op en kijk wat het hoogste scoort. Dit is een simpele versie van de Multi attribute utility van Garth Sundem. Een oefening om op een rationele manier ingewikkelde beslissingen te nemen.

Als je beslissingen maakt, gaat het niet alleen om wat je denkt. Wat je voelt, speelt hierin ook een belangrijke rol. Wij mensen zijn heel goed in staat om ons zelf voor de gek te houden. We beredeneren de voors wat sterker en relativeren onze emoties en de tegens weg. Het kan er nog allemaal zo goed uitzien, maar als het niet goed voelt, moet je het niet doen. Neem wat je gevoel zegt serieus. Goede keuzes zijn gebaseerd op wat je verstandelijke kunt beredeneren en op wat je emoties je zeggen.

Maak je keuzes uit angst of uit passie?

Waar laat jij je door leiden: door angst of door je passie? Je kunt je richten op wat er allemaal fout zou kunnen gaan, maar dan durf je het nooit aan om een nieuwe stap te zetten. Je blijft dan liever zitten waar je zit. De meeste van de dingen waar je bang voor bent zullen niet gebeuren. En aan blijven zitten waar je zit, zitten ook risico’s vast. Ook daar kan je baan ineens op de tocht staan. Of doordat je iedere dag werk doet wat je niet leuk vindt, raak je afgestompt. Dit werkt door in hoe jij je thuis gedraagt en kan zelfs leiden tot gezondheidsklachten.

Door te kiezen vanuit je passie, kies je voor de dingen die jou gelukkig maken en energie geven. Of dat geluk nu op de korte of de lange termijn komt. Want ook moeilijke dingen kunnen hieronder vallen. Het gaat namelijk over keuzes die bijdragen aan het bereiken van jouw doel. Door je daar steeds mee te verbinden, kies je ieder keer opnieuw vanuit passie.

5x waarom

Een goede oefening om meer inzicht te krijgen in waarom je iets wel of niet wilt, is het vragen van 5x waarom aan jezelf. Met deze oefening leer je steeds beter weten wat je wilt en wordt keuzes maken makkelijker.

In staat zijn om doelen te stellen en keuzes te maken, zijn belangrijk onderdelen van Assertiviteit en van Time management. Wil jij leren om assertiever te zijn, kijk dan eens bij onze  Training Assertiviteit. Wil je leren hoe je beter met je tijd kunt omgaan, kijk dan bij onze Training Time management

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top