skip to Main Content
Menu
8 Gezonde Manieren Om Nee Te Zeggen

8 gezonde manieren om Nee te zeggen

In je dagelijks leven kan het gebeuren dat je ‘Ja’ zegt in plaats van dat je goed naar jezelf luistert en ‘Nee’ zegt. Je voelt je verplicht, wilt geen ruzie of te hard overkomen. Hier zijn 8 gezonde manieren om ‘Nee’ te zeggen.

Zeg eens wat vaker neeJij bent de oplossing voor het probleem van de ander

Veel vragen komen niet vanuit kwade bedoeling. De ander heeft een probleem en jij bent daar een goede oplossing voor. dus als jij ‘Ja”zegt, is het probleem van de ander opgelost. Je kan misschien wel ervaren dat mensen meer misbruik van je maken omdat jij meestal geen ‘nee’ zegt. Een buurvrouw kan bijvoorbeeld vragen of je haar kinderen van school blijft ophalen. Of een familielid laat je boodschappen voor hem/haar doen, ook al heb je je eigen drukke leven etc.

Angst om ‘Nee’ te zeggen

Misschien wil je hun gevoelens niet kwetsen of ben je bang voor wat mensen van je zullen denken als je ‘nee’ zegt. Wellicht ben je misschien geconditioneerd om te geloven dat het belangrijk is om voor een ander klaar te staan, ook als dat ten koste gaat van jezelf. Je kiest er dan steeds voor om de vraag of het probleem van de ander belangrijker te vinden dan jezelf. Jij past je wel aan en regelt het wel. Vaak ten koste van dingen die belangrijk voor je zijn. Er zijn echter gezonde manieren om ‘Nee’ te zeggen en voor jezelf te zorgen, op een manier die respectvol is en waarmee je eerlijk en direct bent naar de ander.

angst om nee te zeggenFoute aanpak

Het is vervelend voor mensen als je langdradig en indirect wordt, valse hoop geeft of mensen op het laatste moment in de steek laat omdat je ‘ja’ hebt gezegd terwijl je ‘nee’ had moeten zeggen. Of als je een vals excuus verzint waar ze achteraf achter komen en als je geïrriteerd wordt omdat JIJ deze persoon hebt toegestaan gebruik van je te maken terwijl je dat van binnen niet wilde.

8 manieren om ‘Nee’ te zeggen

1 Daar voel ik me niet prettig bij

Dit is een fijne manier om ‘Nee’ te zeggen. Je bent eerlijk en geeft uiting aan wat je van binnen voelt.

2 Ik heb al iets anders te doen

Het maakt niet uit wat dat is. Het kan gewoon zijn dat tijd gaat doorbrengen met je gezin, een boek leest of een bad neemt! Je hoeft dit niet uit te leggen of te rechtvaardigen. Deze techniek bouwt integriteit en gezond gevoel van eigenwaarde op in tegenstelling tot liegen om ergens onderuit te komen.

3 Er is iets gebeurt dat mijn aandacht vraagt

Voel je niet schuldig dat je mensen in de steek laat als er onverwachte dingen gebeuren die je planning overhoop gooien. Het is belachelijk om klaar te staan voor een ander wanneer iets anders in je leven dringend jouw aandacht nodig heeft. Weet dat mensen een andere hulp zullen vinden als jij ervoor kiest om niet beschikbaar te zijn.

4 Ik ben niet gekwalificeerd voor die taak

Als je het gevoel hebt dat je niet over voldoende vaardigheden beschikt om iets te doen, kan je dat beter van tevoren zeggen. Als je dat niet doet, overvraag je jezelf en ondermijnt je je zelfvertrouwen. Daarnaast bestaat de kans dat de ander niet tevreden is over het resultaat van je werk.

goed voor jezelf zorgen

5 Ik moet me focussen op mezelf/mijn persoonlijke leven/mijn carrière

Je hebt het recht om je energie te richten op elk gebied van je leven dat je wilt. Voel je niet schuldig! Het is een gezonde gewoonte om je persoonlijke tijd te behandelen zoals elke andere afspraak.

6 Ik weet dat je het geweldig zult doen

Mensen vragen vaak om hulp omdat ze twijfelen aan hun eigen kunnen. Laat ze weten dat je er vertrouwen in hebt dat ze zullen slagen. Kijk eventueel samen naar wat ze nodig hebben om verder te kunnen.

7 Nu niet, maar ik kan het later doen

Soms kan het gebeuren dat je echt wilt helpen, maar dat het niet uitkomt. Bied aan om op een later tijdstip te helpen. Als ze niet op je kunnen wachten, zullen ze iemand anders gaan zoeken.

8 “Nee”nee is oke

Het is oké om gewoon nee te zeggen! Nee, ik kan niet – ik wil niet – het komt niet uit – het is niets voor mij. Allemaal korte zinnen die je boodschap krachtig overbrengen. Je bent niemand een uitleg verschuldigd!

Maak ruimte voor belangrijke dingen

Vaker ‘Nee’ zeggen is gunstig voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Door grenzen te stellen ontstaat er ruimte voor belangrijkere dingen, meer tijd om je lichaam rust te geven en goed voor jezelf te zorgen.

Wil jij graag meer bewust kiezen voor dat wat je belangrijk vindt in plaats van dat je opgaat in de waan van de dag, kijk dan eens bij de driedaagse Assertiviteitstraining. Tijdens deze training ga je aan de slag met goed voor jezelf opkomen door grenzen stellen. Je krijgt grip op je beperkende gedachten en durft vaker dingen uit te proberen.

Door meer te kiezen voor wat jij werkelijk wilt, kom je steeds lekkerder in je vel te zitten. Je krijgt meer zelfvertrouwen en wordt zichtbaarder voor de mensen om je heen. Je gaat vaker Ja zeggen tegen jezelf en dat zorgt voor een leven dat je meer voldoening en energie geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top