skip to Main Content
Menu
Nee Is Nee! Maar Ja, ….

Nee is Nee! Maar ja, ….

Zeg jij vaak ja tegen je collega, terwijl je iets helemaal niet wilt doen? Of ga je smoesjes verzinnen? Nee zeggen zou veel verstandiger zijn en beter aansluiten bij je eigen wensen. Waarom doe je dat dan toch vaak niet?

Waarom is duidelijk nee zeggen toch zo moeilijk?

Angst voor afwijzing en verlies van waardering maken duidelijk Nee zeggen zo moeilijk. Zo kan iemand geen nee durven te zeggen, omdat hij bang is de ander te kwetsen. Je denkt dat je onaardig bent als je nee zegt als iemand iets aan je vraagt. Of dat het speciaal aan jóú wordt gevraagd, daar kan je dan toch ook geen Nee tegen zeggen. Het is dan eigenlijk wel heel belangrijk dat je het doet. Ook al zou je het liever niet doen. Of je bent bang dat als je nee zeg, de ander je niet meer aardig vindt en wellicht niet meer met je wilt omgaan. Dus ga je het jezelf erg moeilijk maken.

nee is neeManieren om Nee zeggen te ontwijken

Rechtstreeks zeggen dat je het niet wilt doen, zit er niet in. Dat is veel te confronterend. In plaats van duidelijk Nee te zeggen, ga je excuses verzinnen en leg je de redenen voor je Nee buiten jezelf. Of je zegt vaag Ja, terwijl je het helemaal niet wilt doen.  Met een hoop gestameld en gestotterd. Zinnen worden maar half afgemaakt en je gebruikt woorden als ‘eigenlijk’ en ‘misschien’.  Je gaat het wel doen, maar je tegenzin en weerstand zijn non-verbaal goed zichtbaar.

Verstoppertje spelen is een andere manier om geen Nee te hoeven zeggen. Als je een vraag ziet aankomen, ga je de ander ontwijken. Of je doet alsof je niet hebt gehoord dat er wat aan je werd gevraagd. En reageert dan heel verbaasd als er iets over gezegd wordt.

Een nog sterkere manier van reageren is Ja zeggen en nee doen. Je ontwijkt een directe confrontatie op dat moment, maar creëert veel wrijving. De ander voelt zich bedrogen en belogen door jou. Of je geeft een overdreven sterke reactie door boos of beledigd te reageren als iemand iets vraagt. De ander kijkt dan misschien wel twee keer uit voordat hij de volgende keer iets aan jou vraagt.

Beschadigen van de onderlinge relatie

Het woord Nee wordt in veel gevallen vaak niet direct uitgesproken en je geeft geen duidelijke en eerlijke verklaring. Een bedekte weigering komt veel onprettiger over dan een directe Nee. Iemand weet namelijk niet goed waar hij met jou aan toe is en gaat aan je twijfelen. Daarnaast beschadig je de relatie die je met iemand hebt. Of je nou toegeeft, ontwijkt, uitvalt of doet alsof je van niets weet. In alle gevallen verdwijnt het vertrouwen, de waardering en respect dat je voor elkaar hebt. Door de stille verwijten ontstaat er een steeds grotere afstand in de onderlinge relatie, totdat deze zelfs langzaamaan helemaal verdwenen is.

Assertief nee zeggen

Als je Nee wilt zeggen, doe dat dan op een rustige en duidelijke manier. Geef een beknopte, eerlijk en duidelijk reden. Ga vooral niet van alles erbij halen. En als je wilt laten zien dat je de ander of zijn verzoek belangrijk vindt, denk dan mee over wat wel mogelijk is voor je. Geef een alternatief waar jij achter kan staan.

Doordrammers die geen Nee willen horen

En dan heb je rustig en duidelijk Nee gezegd en dan zijn er van die doordrammers die geen respect hebben voor jouw Nee. Die proberen je over te halen om toch ja te zeggen en te doen wat ze vragen. Iedere keer als zo iemand aandringt, geeft dat onrust en irritatie. En als je dan uiteindelijk na vaak aandringen toch Ja zegt, geef je een verkeerd signaal af. De volgende keer weet de ander dat jij wel toegeeft bij genoeg druk. Ook hier beschadig je de relatie als je toegeeft. Want je bent je boos op jezelf voor het toegeven en boos op de ander voor het aandringen.

Assertief omgaan met doordrammers

Blijf rustig en blijf hetzelfde antwoord steeds maar herhalen. Alsof je een kapotte grammofoonplaat bent. Ga vooral niet redenen erbij verzinnen of proberen je Nee goed te praten. Dit verzwakt je Nee alleen maar en geeft de ander meer mogelijkheden om het niet met je redenen eens te zijn. Mocht iemand bezig blijven, benoem het aandringen en wat dat met je doet. Mocht iemand echt niet ophouden, stop dan met het gesprek. Je stapt in dit geval uit de situatie en niet uit de relatie.

Wil jij leren om duidelijk Nee te zeggen en te zorgen dat jouw Nee goed overkomt bij de ander?  Kijk dan eens bij de training Assertiviteit in 1 dag en de driedaagse Assertiviteitstraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top