skip to Main Content
Menu
Kies Jouw Woord Van Het Jaar

Kies jouw Woord van het Jaar

2022 is net een paar dagen oud en ik heb zin in de schone, frisse lei van dit nieuwe jaar. Dit jaar geen goede voornemens voor mij, want die hou ik toch geen heel jaar vol. Dit jaar hou ik het simpel en zet ik een Intentie neer. Een Intentie waarmee ik dit jaar wil beleven en ervaren. Oftewel mijn Woord van het Jaar. Mocht je deze week gaat zitten om te werken aan je plannen of visie voor dit jaar, hier zijn ideeën voor het kiezen van jouw Intentie en Woord van het Jaar.

Waarom kiezen voor een Woord van het Jaar?

Het helpt om je focus te geven. De belangrijkste reden waarom ik het nuttig vind om een Woord van het Jaar te hebben, is dat het helpt om je gedachten en acties gedurende het hele jaar een richtpunt te geven. En dat maakt dat je tijdens het jaar sneller schakelt en bewuster kiest voor dat wat je belangrijk vindt in plaats van dat je opgaat in de waan van de dag.

Het zorgt voor flexibiliteit. Heb je ooit het gevoel gehad dat je doelen in de loop van het jaar veranderen, of dat je een doel niet haalt en dan het gevoel hebt dat al je werk voor niets is geweest? Door een Intentie neer te zetten, maakt dat niets meer uit. Je kunt jouw doelen in de loop van het jaar aanpassen, zolang ze maar in overeenstemming zijn met de Intentie die je aan het begin van het jaar hebt gekozen.

Het is gemakkelijk om te onthouden. Wellicht heb je meerdere doelen in je leven. En dan kan het moeilijk zijn om ze te onthouden en er het hele jaar gericht aan te werken. Door een Intentie neer te zetten, kan je bij alles afvragen: breng dit mij meer of minder (voeg hier je woord van het jaar in)?

Het kan je doelen verenigen. Over het algemeen zijn onze doelen breed en hebben we ze op alle gebieden van ons leven: werk, familie en vrienden, gezondheid etc. Hierdoor kan het soms moeilijk zijn om ze te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Maar door een woord te kiezen dat in al deze doelen resoneert, krijg je een kader voor de beslissingen die je dit jaar gaat nemen.

Het maakt het gemakkelijker om terug te kijken. Als je een enkel woord gebruikt om je jaar te definiëren en te begeleiden, is het gemakkelijk om aan het einde van het jaar  te evalueren door jezelf af te vragen: Hoe heeft dit jaar (voeg hier je Woord van het Jaar in) weerspiegeld?

Werkblad woord van het jaar 2022Hoe kies je een inspirerend Woord van het Jaar?

Het kiezen van een woord hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Misschien weet je al wat je wilt gebruiken en heb je een terugblik gedaan op het afgelopen jaar. Of misschien heb je een beetje hulp nodig om wat ideeën te ontwikkelen, wat ook helemaal prima is. Je hoeft het ook niet meteen te weten. Neem je tijd om te komen tot jouw Intentie en jouw Woord van het Jaar. Je kunt deze stappen doorlopen met een dagboek, leeg vel papier of het afdrukbare werkblad dat ik heb gemaakt om je te helpen.

4 Stappen 

Stap 1 Zet enkele gedachten bij de verschillende onderdelen van het blad. Je gedachten, ideen en doelen opschrijven helpt om meer inzicht te krijgen in in wat er in je omgaat. Ik heb deze gebieden bedacht om je te helpen, maar voel je vrij om ze wel of niet (deels) te gebruiken.

Stap 2 Bepaal je gemeenschappelijke thema’s. Je thema’s hoeven niet meteen teruggebracht te worden tot 1 woord. Je kan de gemeenschappelijke aspecten van je lijsten omschrijven en later je woord kiezen.

Stap 3 Doe een kleine brainstorm van woorden die in je opkomen over het komende jaar. Kijk in de lijst en laat je inspireren. De lijst is niet compleet, vul hem gerust aan met je eigen woorden.

inspiratie woord van het jaar

Stap 4 Kies tenslotte het woord dat je Intentie voor dit jaar het beste omschrijft. Het woord waarvan je denkt dat het jou het meest zal motiveren. Mocht je twijfelen, dan kan het helpen om de woorden hardop uit te spreken.

En als je jouw Woord van het Jaar gekozen hebt, zijn er een hoop leuke ideeën om je te inspireren. Zodat je jouw Woord het hele jaar door gaat toepassen.

Je zit niet vast aan je Woord van het Jaar

Misschien lees je dit ergens na 1 januari, dat geeft niets. Je kan op ELK moment van het jaar een Intentie en Woord van het Jaar kiezen. Daarnaast zit je ook niet vast aan het Woord dat je gekozen hebt. Als je iets kiest dat goed voelt in december of januari, maar je leven verandert en het woord werkt niet meer voor je in maart – of september – of wanneer dan ook – is het helemaal oké om een passender woord te kiezen!

Mijn Woord van het Jaar is ACTIE: Actie ondernemen en actief zijn. Ik hoor graag wat jouw Woord van het Jaar is en waarom je daarvoor gekozen hebt!

Wil jij graag meer bewust kiezen voor dat wat je belangrijk vindt in plaats van dat je opgaat in de waan van de dag, kijk dan eens bij de driedaagse Assertiviteitstraining. Tijdens deze training ga je aan de slag met goed voor jezelf opkomen en grenzen stellen. Je krijgt grip op je beperkende gedachten en durft vaker dingen uit te proberen.

Door meer te kiezen voor wat jij werkelijk wilt, kom je steeds lekkerder in je vel te zitten. Je krijgt meer zelfvertrouwen en wordt zichtbaarder voor de mensen om je heen. Je gaat vaker Ja zeggen tegen jezelf en dat zorgt voor een leven dat je meer voldoening en energie geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top