skip to Main Content
Menu
Pak Problemen Meteen Aan En Voorkom Piekeren

Pak problemen meteen aan en voorkom piekeren

Wanneer je je ergens zorgen over maakt, blijf je vaak malen en malen in je hoofd. Je piekert over het verleden, over de toekomst, over onbenullige dingen of over dingen die je toch niet kunt veranderen. Piekeren is negatief, kost energie en het levert niks op. We piekeren, omdat we willen weten hoe iets afloopt en controle daarop willen hebben. Het is niet makkelijk om te stoppen met piekeren. Door problemen meteen aan te pakken wordt stoppen met piekeren een stukje makkelijker.

Neem een beslissing

Je ligt in bed eindeloos te piekeren en te twijfelen over wat je toch moet doen. Allerlei opties en scenario’s gaan door je hoofd. Echter vaak zal het zo zijn dat wat er werkelijk gebeurt, je niet eens hebt kunnen bedenken. Zelfs niet met al je gepieker. Dus neem een beslissing! Je kiest ervoor datgene te doen en je accepteert de gevolgen hiervan. Kijk hoe je keuze uitpakt en ga dan bijsturen en verbeteren op wat er werkelijk gebeurt.

Als je ergens over piekert, vraag jezelf dan af of het probleem op te lossen is. Het beantwoorden van de volgende vragen kan hierbij helpen:

·         Kun je zelf iets doen aan het probleem? Kun je je erop voorbereiden of valt het buiten jouw invloed?

·         Is het probleem iets waar je op dit moment werkelijk speelt of betreft het een denkbeeldige ‘wat-als’ situatie?

·         Als het een denkbeeldige ‘wat-als’ situatie betreft, hoe waarschijnlijk is het dan dat de situatie ook daadwerkelijk plaats gaat vinden? Zijn je zorgen terecht?

Problemen aanpakken voorkomt piekeren

Als je hebt vastgesteld dat je iets aan de situatie kunt doen, onderneem dan meteen actie. Kun je zelf iets doen aan het probleem? Ga dan eens brainstormen. Maak een lijst met alle mogelijke oplossingen. Hou er rekening mee dat de perfecte oplossing niet bestaat. Focus je daarom op de zaken waar je invloed op kunt uitoefenen en die je kunt veranderen. Nadat je alle opties bent nagegaan, maak je daar een keuze uit. Stel dan, zo concreet mogelijk, een plan van aanpak op. In je plan van aanpak staat hoe, wie, wat en wanneer. Als je eenmaal een concreet plan hebt uitgewerkt, heb je een concreet doel waarmee je aan de slag kunt. Hierdoor zullen je zorgen afnemen, want door het uitvoeren van je plan voel je jezelf minder machteloos. Ga aan de slag dus!

Maak een keuze

Benader je problemen als projecten

Een extra aanvulling op bovenstaande is om je probleem als een project benaderen. Ook dit helpt om eindeloos piekeren tegen te gaan. Pak een vel papier en zet het probleem uiteen alsof het een project is. Een mind-map kan hierbij helpen. Wat houdt het probleem precies in en welke strategieën kun je bedenken om het probleem uit je leven te laten verdwijnen? Wees actief in het bedenken van de meest creatieve, originele, slimme en ook gekke oplossingen. Door een creatieve benadering vergroot je de kans om tot een zeer bruikbare oplossing te komen. Bij iedere strategie horen praktische stappen. Door deze stappen te doorlopen kun je het probleem simpelweg uit de wereld helpen door het als een project te behandelen.

Maak problemen van anderen niet jouw probleem

Als je veel problemen in je leven hebt, heb je misschien de gewoonte ontwikkeld om problemen van anderen op je te nemen. Stel dat je broer je heeft gevraagd hem te komen helpen met klussen, maar je kunt niet komen. Er is plotseling iets belangrijks tussen gekomen. Voordat je afzegt, maak je je druk over of je broer het wel of niet erg zal vinden dat je niet komt. Dit is niet jouw probleem. Je kunt niet en daar is niks aan te doen. Is je broer daar niet blij mee, dan is dat zijn probleem.

Maak je niet druk om elk probleem dat je kunt vinden. Betrek niet alles op jezelf. Heb er gewoon een beetje schijt aan. Problemen moet je niet aantrekken en tot jouw problemen maken. Wanneer de mensen om je heen van niets een probleem maken, laat het probleem dan vooral bij hun.

Niet alles hoeft jouw probleem te zijn

Stop met piekeren!

Je weet nu hoe je problemen te lijf kunt gaan. Door je problemen aan te pakken, kun je stoppen met piekeren. Als je het lastig vindt om dingen aan te pakken, dan is de training Assertiviteit – Van denken naar doen wellicht wat voor jou.

Merk je dat je toch nog niet kunt stoppen met piekeren? Wil je meer tips om piekeren tegen te gaan? Lees dan de blog Stop met piekeren! In deze blog lees je meer over de feiten over piekeren, hoe je dingen kunt loslaten en hoe je jezelf bezig kunt houden om piekeren te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top