skip to Main Content
Menu
Meer Doen Door Minder Uitstellen Geeft Meer Grip Op Je Dag

Meer doen door minder uitstellen geeft meer grip op je dag

Uitstelgedrag is een slechte gewoonte die je productiviteit verlaagt en vervelende gevolgen kan hebben. Maar wat is het verleidelijk om net even wat anders te doen dan die vervelende taak die op je ligt te wachten. Gauw nog even je mail checken en op Facebook kijken of daar nog wat interessants gebeurt. Je bent met van alles en nog wat bezig, behalve met datgene dat vandaag moet gebeuren. Hoe kan je nu minder uitstellen en jezelf richten op wat prioriteit heeft? Ik deel graag mijn persoonlijke tips met je. Ik weet zeker dat ook jij jouw uitstelgedrag kan overwinnen!

Verdeel grote taken in kleinere taken

Wanneer je aan een groot project begint, dan kan dat soms overweldigend zijn. Een grote, onoverzichtelijke berg van taken maakt uitstellen wel heel verleidelijk. Het schrijven van de procesbeschrijvingen of een marketingstrategie uitwerken en opzetten kan gezien worden als een enorm grote taak waar je weken mee bezig bent. Als je die taak verdeelt in kleinere taken, kan je die je een voor een kan afwerken. Zo wordt die enorme klus ineens een stuk makkelijker en overzichtelijker. Een goede planning kan je daarbij ondersteunen.

Pak eerst de vervelende taken aan

Er zijn twee factoren die een grote invloed hebben op uitstelgedrag. De eerste is de tijd van de dag. Hoe later het al is, hoe kleiner de kans is dat het je lukt om toch aan de slag te gaan en niet toe te geven aan de neiging om uit te stellen. De tweede factor is de zogenaamde “ellende factor”. Probeer je dag zo te plannen dat je als eerste gaat werken aan die taken die jou het minst leuk lijken. Bewaar de makkelijkere of leukere taken voor later op de dag. Je vermoeide hersenen en lichaam zullen dat zeker waarderen.

Pak eerst de vervelende taken aan

Beloon jezelf

Als je met uitstellen wilt stoppen, geef jezelf een reden om terug aan het werk te gaan. Beloon jezelf na een prestatie. Voor kleinere taken kan je een lijst maken met kleine beloningen. Bijvoorbeeld een 5 minuten pauze om je favoriete spelletje te spelen of iets lekkers om te eten. Als je klaar bent met een lastiger taak, maak dan je beloning groter. Dus maak dat grote project af en ga lekker uit eten of een avondje weg. Minder uitstellen is vaker iets af en dus meer beloningen voor jou!

Sluit jezelf af voor een dag

Bij veel mensen zijn telefoon, mail en sociaal media grote veroorzakers van het uitstelgedrag. Het is makkelijk om dingen uit te stellen door nog even op Facebook te kijken. Omdat je ‘moet’ reageren op alle berichten en reacties ben je voor je het weet nergens aan begonnen.

Om dit tegen te gaan, kan je jezelf afsluiten voor een dag. Zet al je apparaten op vliegtuig stand en laat eventueel weten dat je die ene dag niet bereikbaar bent. Dus geen mail, telefoon en ook geen sociaal media. Ga er dan eens goed voor zetten om alle dingen die je steeds weer hebt uitgesteld nu wel af te maken. Geen multitasken, maar gericht focussen en dingen afwerken. Dit is een goede techniek om je taken af te krijgen en van je lijstje te schrappen.

Sluit jezelf af voor een dag

Goed zorgen voor jezelf

Ga er eens niet meteen vanuit dat je uitstelgedrag komt door luiheid. Het kan goed zijn dat je gewoon door je energiereserves heen bent. Houd jezelf op de rit door voldoende te slapen, gezond te eten en wat lichamelijke beweging te krijgen. Als jij je slaperig en ongemotiveerd blijft voelen, ga eens langs je huisarts en bespreek daar je lage energieniveau. Als je lekkerder in je vel zit, zal uitstelgedrag minder een probleem zijn.

Minder uitstellen

Uitstelgedrag is een slechte gewoonte die je productiviteit verlaagt en vervelende gevolgen kan hebben. De volgende keer dat je in de verleiding komt om een belangrijke taak uit te stellen, probeer een van deze technieken toe te passen. Lees ook deze tips om uitstellen te overwinnen en aan de slag te gaan. Minder uitstellen leidt tot meer resultaat. Veel succes en hou je focus op dat wat belangrijk is!

Ben jij een uitsteller, dan is de training Time management wellicht wat voor jou. Met deze trainingen krijg je meer grip op je tijd en je werk. Leer de juiste prioriteiten te stellen en ervaar hoe je meer rust en overzicht krijgt door het maken van een goede planning. Kijk eens bij de training Time Management in 1 dag of bij de meerdaagse training Time Management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top