skip to Main Content
Menu
Stop Het Getob En Niet Kunnen Kiezen

Stop het getob en niet kunnen kiezen

Ben jij makkelijk over te halen door je omgeving? Blijf je maar twijfelen over een te nemen besluit? Lig je vaak te piekeren in bed? Laat het los en leer hoe je meer achter je beslissingen kan staan.

Iedere dag opnieuw maken we veel beslissingen, vaak zonder dat te beseffen: sommige zijn onbelangrijk en anderen kunnen een diepgaande invloed hebben op ons leven en dat van de mensen om ons heen. Dat niet kunnen kiezen is niet alleen lastig voor je omgeving, maar kan ook heel irritant en lastig zijn voor jezelf.

Je moet toch eens kiezenNiet kunnen kiezen maakt je makkelijk over te halen

Als je moeite hebt om zelf een duidelijke keuze te maken, ben je waarschijnlijk ook vrij makkelijk over te halen om iets anders te kiezen door je collega’s, vrienden, familie of partner. De mensen in je omgeving kunnen daarvan gebruikmaken en je zult merken dat je daardoor dingen doet die voor een ander belangrijk zijn en jij zelf misschien helemaal niet leuk of belangrijk vindt. Dit lijkt makkelijk voor de ander, maar tegelijkertijd kan jouw besluiteloosheid ook irritatie opwekken.

Niet zichtbaar zijn

Door het niet kunnen kiezen kom je terughoudend over. Door je besluiteloosheid geef je vaak je mening niet of heb je geen inbreng als dingen besproken worden en neem je geen standpunt in. Je omgeving kan daardoor maar moeilijk inschatten wie je bent en wat ze van je kunnen verwachten. Ook duw je de ander in de positie dat hij/zij de keuze moet maken en daarvoor verantwoordelijk is. Wel zo prettig om zelf geen verantwoording te hebben als het een keer niet goed uitpakt. Je kan dan de ander de schuld geven: Hij heeft toch die keuze gemaakt, nietwaar?

Vaak is het zo dat iemand niet op alle vlakken besluiteloos is. Je kan heel zeker zijn op het werk en juist heel onzeker zijn privé of andersom. Deze onzekerheid zorgt voor het niet kunnen kiezen en dat er steeds heen en weer wordt gegaan tussen alle mogelijkheden. Er zijn verschillende redenen waarom het maken van keuzes zo moeilijk is en mensen liever geen beslissingen nemen.

Je bent vrij om te kiezen, maar je keuzes van vandaag bepalen je toekomst

Onderscheid tussen grote en kleine beslissingen

Om te leren goede besluiten te maken en zo meer controle over je leven te krijgen, is het belangrijk dat je onderscheid gaat maken tussen de grote en de kleine beslissingen. Een goede manier om daar meer inzicht in te krijgen is door te bepalen hoeveel invloed je beslissing heeft.

Kijk hoe belangrijk iets is voor jou, hoeveel en hoelang iets impact heeft en geef daar jouw eigen punten toekenning aan.

  • 1 punt: wat je gaat eten, welke film je gaat kijken of wat je morgen gaat doen op het werk.
  • 2 punten: Wel of niet naar een borrel op het werk, een netwerkbijeenkomst of een verjaardag.
  • 3 punten: welke cursus je gaat volgen, een nieuwe bank kopen of een andere dure aankoop.
  • 4 punten: een nieuwe baan zoeken of vragen om promotie.
  • 5 punten: stoppen met een relatie; verhuizen; een kind krijgen.

Geef je beslissing de tijd en aandacht die het waard is

De 1 en 2 punters zijn je getob niet waard. Dat kost je alleen maar veel energie en maakt dat je jezelf niet kan concentreren op wat belangrijk is in je leven. Het zijn de beslissingen van 4 en 5 punten die de moeite waard zijn om over te piekeren en wakker van te liggen. Deze beslissingen verdienen tijd en aandacht omdat ze jarenlang een impact hebben op je leven. Als je de tijd neemt om ergens over na te denken, blijf dan niet bezig met steeds dezelfde argumenten en zinnen te herhalen in je hoofd. Bekijk de situatie langs diverse invalshoeken, schrijf de voor- en tegenargumenten op en onderzoek ook wat je gevoel is. Neem de tijd om de stappen te doorlopen om tot een juiste keuze te komen.

Durf voor jezelf te kiezen en volg je eigen padNeem het stuur in handen

De keuzes die je maakt, dragen bij aan jouw identiteit. Jij beslist wat belangrijk voor je is en wat je in je leven wilt hebben. Door je eigen verantwoordelijkheid te nemen en je eigen keuzes te maken, neem je het stuur in handen en bepaal jij waar jouw leven heen gaat.

In staat zijn om keuzes te maken, is een belangrijk onderdeel van Assertiviteit en Time management. Wil jij leren om assertiever te zijn, kijk dan eens bij de Training Assertiviteit. Heb je graag meer grip op je dag, kijk dan eens bij de Training Timemanagement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top