skip to Main Content
Menu
Leer Je Werk Los Te Laten En Meer Te Ontspannen

Leer je werk los te laten en meer te ontspannen

Neem jij je werk mee naar huis en kan je maar niet loslaten? Lig je ’s nachts regelmatig klaarwakker in bed na te denken over die ene opdracht of deadline? Ervaar je veel stress wanneer je eigenlijk zou moeten ontspannen? Ben je tijdens het weekend toch met je werk bezig? Voorkom dat je je werk mee naar huis neemt, zodat je thuis optimaal kunt ontspannen.

Je voelt je verantwoordelijk en betrokken bij je werk. Dit zijn mooie kwaliteiten die jou tot een fijne collega maken. Toch is het belangrijk dat je je werk niet mee naar huis neemt. Thuis blijven piekeren over je werk is niet alleen vervelend voor je omgeving, maar vooral voor jezelf. Piekeren over je werk geeft stress en maakt ontspannen een stuk moeilijker.

Afsluiten van je werkdag

Het is belangrijk om je werk, zowel letterlijk als figuurlijk, niet mee naar huis te nemen en los te laten. Dit is makkelijk gezegd, maar best moeilijk om te doen. Aan het einde van de dag  wil je het liefst zo snel mogelijk naar huis. Je werkdag goed afsluiten voorkomt dat je je werk mee naar huis neemt. Leer jezelf daarom een nieuwe gewoonte aan, waarbij je rustig een paar minuten de tijd neemt om je werkdag af te sluiten.

afsluiten werkSta stil bij het feit dat je stopt met werken. Kijk even naar je bureau nadat je alles hebt opgeruimd en je computer uit hebt gezet. Pak bewust je jas en wandel aandachtig naar buiten. Doe aandachtig de deur van het gebouw waarin je werkt dicht. Je bent officieel klaar met werken. Zeg tegen jezelf dat je nu je werk achter je laat en dat je vrij bent om te doen en te laten wat je wilt. Op deze manier je dag afsluiten zorgt voor een duidelijke grens tussen werktijd en privétijd.

Ook tijdens je werkdag is ontspanning belangrijk

Zorg ook dat je tijdens je werkdag regelmatig ontspant, zodat je aan het einde van de dag meer ontspannen naar huis gaat. Gebruik daarvoor eventueel apps die je herinneren aan het houden van kleine en grote pauzes. Zo kun je Workrave op je computer installeren of Be Focused op je smartphone. Doe tijdens je werkdag alles bewust en in een rustig tempo. Richt je op één taak tegelijk. Herinner jezelf regelmatig aan je successen, met name die keren dat je jezelf hebt overtroffen. Vraag jezelf aan het einde van de dag of je genoeg hebt gedaan, ondanks het feit dat je misschien niet alles hebt afgekregen. Noteer, voordat je naar huis gaat, de dingen die je de volgende dag moet doen. Neem hiervoor de tijd, zodat je hier thuis niet meer over na hoeft te denken.

Het werk loslaten 

loslaten met wandelenNeem niet alle zorgen van je werk op je schouders. Langzaam aan ga je daaraan onderdoor en dan ben je voor niemand nog nuttig. Vier dat je leeft en belast je privétijd niet met zorgen en problemen van je werk. Ervaar je bij thuiskomst stress door je werk? Zoek afleiding die past bij je mate van stress. Doe wat je leuk vindt. Sta ’s ochtends eens eerder op en neem eerst iedere ochtend tijd voor jezelf. Schiet je ’s avonds tijdens het tv-kijken iets te binnen? Noteer je gedachten en laat ze daarna los.

Ga een klusje doen of sporten als je merkt dat je piekert. Verander van omgeving. Maak een ommetje en haal een frisse neus. Concentreer je volledig op je taak of wandeling. Zorg voor voldoende slaap om de volgende werkdag uitgerust te beginnen. Blijf je werkstress ervaren? Neem dan eens de tijd om na te denken of je het soort leven leidt dat je zou willen leiden.

Laat werkstress jouw vrije tijd niet overnemen

Krijg meer grip op je dag met een Training Time management. Leer de juiste prioriteiten te stellen en ervaar hoe je meer rust en overzicht krijgt door het maken van een goede planning. Kijk eens bij de training Time Management in 1 dag of bij de meerdaagse training Time Management.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top