skip to Main Content
Menu
Stop Met Al Dat Sorry Zeggen

Stop met al dat sorry zeggen

Tegenwoordig hoor je vaak het woord sorry. Het lijkt alsof het een vorm van beleefdheid is geworden om je overal voor te verontschuldigen. Maar eigenlijk hebben we niks verkeerd gedaan en dan hoef je jezelf toch zeker niet te verontschuldigen. Geen spijt is geen sorry zeggen!

Gevolgen van te vaak sorry zeggen

Sorry wordt gebruikt als stopwoord of als opening om een zin mee te beginnen. Sorry wordt ook wel gebruikt als goedmaker of om te zorgen dat je jezelf beter voelt, terwijl het gedrag niet verandert. Als je te vaak sorry zegt, verliest het woord zijn waarde en betekenis. Je komt minder geloofwaardig over en verliest het respect van de ander. Je haalt jezelf omlaag en maakt dat wat je zegt en doet kleiner en minder belangrijk. Je ondermijnt jezelf en creëert zo een zwakke houding. Dat kan niet de bedoeling zijn. Als je serieus genomen wilt worden, stop met zo vaak sorry zeggen!

Sorry betekent niets als je het gedrag niet veranderd

Vrouwen zeggen vaker sorry dan mannen

Vrouwen zeggen zelfs nog vaker sorry dan mannen. Vanuit de oude rolpatronen willen vrouwen lief en sociaal zijn en is het taalgebruik verzachtend en voorzichtig. Als vrouw wil je niet verwaand of agressief overkomen. Maar door vaak sorry te zeggen belemmer je jezelf juist in jezelf krachtig neerzetten en professioneel overkomen.

Juiste moment voor jezelf verontschuldigen

Sorry zeggen is een automatisme geworden waarbij er niet langer nagedacht wordt over de juiste betekenis van het woord. Spijt hebben en excuses maken is alleen voor als je het echt meent en de ander moet je excuus verdienen. Jezelf verontschuldigen doe je in situaties waarin je het goed wilt maken na een conflict, als je iets gezegd hebt wat je niet meende of onverwachts de ander kwetst of als je iets gedaan wat je niet had moeten doen.

Sorry dat ik besta

Het is misplaatst om je overal voor te verontschuldigen: sorry dat ik iets zeg, vraag of doe. Sorry dat ik ruimte inneem en sorry dat ik besta. Hieronder motivatie om eens te stoppen met al dat ge-sorry.

  • Hoezo moet je jezelf verontschuldigen als je iets wilt vragen? Je wilt iets weten en de ander kan toch prima zelf aangeven of hij wil reageren of niet.
  • Hoezo moet je jezelf verontschuldigen voor het hebben van gevoelens? Het vergt juist kracht en moed om jezelf eerlijk te laten zien en geen masker op te zetten.
  • Of nog erger: jezelf verontschuldigen voor iets wat een ander doet naar jou of iemand anders. Sinds wanneer ben jij verantwoordelijk voor het gedrag van een ander? Je bent alleen verantwoordelijk voor wat jij doet en voor de rest van de wereld.
  • Of jezelf verontschuldigen omdat je jouw menig geeft. Als je jouw mening op tactvolle wijze geeft, dan hoef jezelf nergens voor te verontschuldigen.
  • Nog een veel gehoorde is sorry zeggen omdat je niet kan komen, je niet direct reageert op berichten, mail of telefoon of als je wilt ophangen. Voor al deze dingen hoef je jezelf echt niet te verontschuldigen. Je hebt helemaal geen reden of excuus nodig, want je hebt het recht om te doen wat jij wilt en wanneer jij dat wilt.
  • Ook als je er eens minder goed uitziet, een bad hairday hebt, wallen onder je ogen of omdat je mindere leuke, maar heerlijk zittende en praktische kleding draagt hoef je jezelf niet te verontschuldigen. Jij bent wie je bent en je bent niet perfect. Dat maakt je juist mooi, uniek en interessant.
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Als je weet wie je bent en wat je in huis hebt, voel je dat je goed bent zoals je bent en dat je er mag zijn. Zo ben je minder geneigd om jezelf klein te maken naar een ander.

geen soryy zeggen omdat je gevoelens of gedachtes hebt

Sorry, ik doe niet meer mee met al dat sorry zeggen

Stop met sorry zeggen en geef geen excuses meer tenzij het echt nodig en verdiend is. In plaats daarvan kan je de ander bedanken voor zijn tijd en moeite. Bedankt voor het wachten in plaats van sorry dat ik te laat ben. Je geeft zo aandacht aan het positieve dat de ander doet in plaats van dat je jezelf onderuithaalt. Stel gewoon je vraag en wacht de reactie van de ander af. Wacht even met wat zeggen en denk na: Heb je echt spijt of zeg je dit voor een ander? Het is heel goed om je grenzen aan te geven en daar hoef je jezelf niet voor te verontschuldigen. Jij hebt dezelfde rechten om te voelen en te doen als een ander.

Krachtig taalgebruik is een belangrijk onderdeel van Assertiviteit. Wil jij leren om assertiever te zijn, start dan met de training Assertiviteit in 1 dag. Wil je graag meer verdieping en meer oefenen, kijk dan eens bij de driedaagse Assertiviteitstraining.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top