skip to Main Content
Menu
Weg Met De Zelf-sabotage En Wordt Jouw Grootste Supporter

Weg met de zelf-sabotage en wordt jouw grootste supporter

Denk je veel na over jezelf, over anderen of over bepaalde gebeurtenissen? En zijn deze gedachten positief of negatief? Wist je dat deze gedachten invloed hebben op hoe je je voelt? Door je gedachten te veranderen, verander je jouw gedrag.

De hele dag door gaan er gedachten door je hoofd, het is er eigenlijk nooit stil. Nadenken is niets anders dan praten tegen jezelf. Deze gedachten die je hebt (over anderen, over bepaalde gebeurtenissen en over jezelf) kunnen zo snel ontstaan dat je ze vaak niet eens opmerkt. Het lijkt dan alsof de gebeurtenis direct een gevoel bij je losmaakt. Deze snelle gedachten en emoties vinden dan niet bewust plaats.

De gedachten (dat wat je tegen jezelf zegt) bepalen hoe jij je voelt en wat je doet.

Jouw interpretatie van een situatie

Je kan op verschillende manier naar een situatie kijken en dat wordt bepaald door hoe over de situatie wordt gedacht. Het is jouw interpretatie van de situatie, hoe jij kijkt naar wat er gebeurd en hoe je denkt over jouw vermogen om met deze situatie om te gaan, die zorgt voor het gevoel en het gedrag. Zo kan het dat twee mensen totaal anders reageren op dezelfde situatie.

Twee jongens zijn op een grasveldje aan het voetballen. Uit het niets komt er een hond aan gerend die tussen de jongens heen en weer begint te rennen. De hond springt tegen de benen van de jongens aan. De ene jongen rent huilend naar zijn huis. De andere jongen begint enthousiast achter de hond aan te rennen en met hem te spelen. De eerste jongen ziet de hond als iets gevaarlijks en durft niet bij de hond te blijven. De tweede jongen ziet de hond juist als een leuk speelmaatje. De twee jongens reageren totaal verschillend op dezelfde gebeurtenis, omdat ze er totaal anders over denken.

Wat je denkt bepaalt wat je doet

Om de gevolgen van onze interpretatie van de situatie inzichtelijk te maken, maken we gebruik van het 5G-model: Gebeurtenis (situatie), Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Onze gedachten bepalen onze gevoelens en onze gevoelens bepalen op hun beurt weer ons gedrag en ook wat het gevolg is van ons handelen in een situatie. Het zijn niet de gebeurtenissen in ons leven die ons gedrag en onze gevoelens bepalen, maar onze gedachten over deze gebeurtenissen.

We kunnen het G-model gebruiken om te achterhalen welke gedachten ertoe leiden dat een gebeurtenis bepaalde gevoelens bij ons oproept. Om zo te achterhalen waarom we bepaalde dingen doen of juist zo moeilijk vinden om te doen. Door op te schrijven om welke gebeurtenis het gaat en welke gevoelens we daarbij hebben. Vervolgens schrijven we het gedrag op dat we doen of juist niet doen en ook welke gevolgen dit gedrag heeft.

Schrijf eens op welke gedachten er door je hoofd gaan.

Een uitgewerkt voorbeeld

Gebeurtenis: Je zit in een vergadering en jij bent aan de beurt om wat te zeggen over een onderwerp. Jouw menig is dat het onderwerp niet goed wordt opgepakt.

Gedachte: Als ze mijn menig maar niet dom vinden. Ik weet niet hoe ik het moet verwoorden, ik ben altijd zo warrig. Ik kan nooit iets zeggen als iedereen naar me kijkt.

Gevoel: Je schiet in de stress en wordt zenuwachtig en onzeker.

Gedrag: Je wordt rood en gaat stotteren. Je komt niet uit je woorden en vertelt niet wat jouw werkelijke menig is over het onderwerp. Je zegt dat het jou niet uitmaakt wat er gebeurt.

Gevolg: Er wordt besloten om op dezelfde manier met dat onderwerp door te gaan terwijl jij dat helemaal niet ziet zitten.

Zelf-sabotage

Hoe komt het dat je je gestrest, zenuwachtig voelt en onzeker voelt? Dat je gaat stotteren en je werkelijke mening niet geeft? Komt dit door de gebeurtenis? Nee, het zijn jouw gedachten over de gebeurtenis die daarvoor zorgen. Als je negatief denkt over een gebeurtenis, wordt je gevoel negatief en daardoor je gedrag en het gevolg ook. Er ontstaat dan een neerwaartse spiraal van zelf-sabotage. Door je gedachten te veranderen begin je met het creëren van een positieve spiraal en wordt je jouw grootste supporter.Jij kiest wat je denkt

Wordt je bewust van je gedachten

Het is dus belangrijk je bewust te worden van je gedachten en ze niet zomaar voor waar aan te nemen. Sta eens stil bij dat wat je denkt, check of deze gedachten wel kloppen en of ze helpen bij het bereiken van jouw doelen. Zodat je steeds meer inzicht krijgt in welke gedachten je helpen en welke gedachten juist zorgen voor stress en je belemmeren.

Wil je meer leren over de invloed van je gedachten en zelf-sabotage? Lees dan eens mijn blog over het loslaten van je werk of hoe je kan stoppen met piekeren. Ook in de Assertiviteitstraining leer je hoe je meer grip kunt krijgen op je gedachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top