skip to Main Content
Menu
Tips Om Uitstellen Te Overwinnen En Aan De Slag Te Gaan

Tips om uitstellen te overwinnen en aan de slag te gaan

‘Dat doe ik later wel’ is het motto van de uitsteller. Helaas komt dat later nooit. Of ineens is het dan toch zover en is er paniek en haast. Hoe stop je nu met al dat uitstellen? Je kan beginnen met het toepassen van deze tips.

1. Herschrijf je to-do-list

Je to-do-lijstje zou waarschijnlijk een stuk korter kunnen zijn dan dat hij is. Schrijf alleen die taken op je to-do-lijstje die je verleiden tot uitstelgedrag. Het opschrijven van deze taken zorgt ervoor dat de behoefte om de taken af te krijgen groter wordt. Het is toch erg vervelend als je aan het einde van je dag die taken niet van je to-do-list hebt kunnen afstrepen.

2. Ontdek wat de reden is voor het uitstellen

Als je merkt dat je een taak steeds blijft verzetten, probeer dan uit te vinden waardoor dat komt. Kom je energie te kort? Is de taak te groot en overweldigend? Ben je bang dat je de taak niet goed kan doen? Ontdek de reden waarom je blijft uitstellen en je kijk of je het onderliggende probleem kunt oplossen. Kan je daarna lekker aan de slag.

3. Zet een timer en ga aan het werkstrijd tegen de klok

Maak er een wedstrijd van tegen de klok. Geloof het of niet, dit werkt echt. Je zet een timer en werkt steeds in fases met een kort pauze ertussen. Het idee is om 25 minuten in een rap tempo te werken aan een specifieke taak en jezelf daarna te belonen met 5 minuten pauze. Het is veel makkelijker om door te werken als je weet dat er een pauze aan komt. Je kan jezelf zo uitdagen om meer werk af te krijgen tijdens de 25 minuten werk fase. Deze techniek heet Pomodore-methode en er zijn apps voor om je erbij te helpen.

4. Plan pauzes gedurende de dag

Als jij last hebt van uitstelgedrag, dan kan het zijn dat je niet genoeg pauzes neemt. Ja, dat lees je goed! Jouw probleem kan zijn dat je niet te veel tijd besteed aan ontspannen, maar juist te weinig. Het probleem is dat veel mensen wel hun koffie- en lunchpauzes nemen, maar tegelijkertijd nog steeds bezig zijn met hun werk.

Hoe vaak heb jij in je lunchpauzes werk gerelateerde e-mails gelezen? Hoe veel pauzes heb je met een collega zitten praten over een project? Pak je pauzes en zorg ervoor dat je ze gebruikt als echte rustmomenten. Eet, relax, zoek wat op internet, loop een rondje. Als je dan terug aan het werk gaat, heb je weer nieuwe energie.

klussen tijdens tv reclames5. Maak een lijstje van taken om te doen tijdens tv-reclames

Denk eens aan alle taken die je uitstelt op een dag. Hoe veel daarvan zou je kunnen doen tijdens een reclameblok? Taken zoals de was, vuilnis buiten zetten, je aanrecht afdoen en de dieren eten geven kunnen allemaal tijdens de reclames van je favoriete tv-programma of film. Zelfs als je geen televisie kijkt, kun je deze techniek gebruiken om op te staan en jezelf aan het werk te zetten. Zo ben je een meteen stuk efficiënter bezig.

Conclusie

Je kan jezelf nieuw gedrag aanleren waardoor je taken niet langer uitstelt en ze meteen aanpakt Voordat je het weet, is opstaan en de dingen gaan doen net zo gewoon als uitstellen dat nu is. Dat is het moment dat je weet dat je jouw uitstelgedrag hebt overwonnen.

Voor meer tips om jouw productiviteit te verhogen, kun je ook het artikel Meer doen door minder uitstellen lezen.

Ben jij een uitsteller, dan is de training Time management wellicht wat voor jou. Met deze training krijg je meer grip op je tijd en je werk. Leer de juiste prioriteiten te stellen en ervaar hoe je meer rust en overzicht krijgt door het maken van een goede planning.Kijk eens bij de training Time Management in 1 dagof bij de meerdaagse training Time Management

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top